04-08-17  Amateurvoetballers kunnen opgelucht adem halen
Bron: De Gelderlander, door Raymond Willemsen 
De amateurvoetballers kunnen opgelucht adem halen. Vanaf september zullen ze minder snel geschorst worden. De eerste uitsluiting volgt pas na de vijfde gele kaart, de tweede na de zevende prent.Amateurvoetballers in de hoofd- tot en met vijfde klasse klaagden de laatste jaren steen en been; al na de vierde gele kaart werden ze voor één duel uitgesloten en elke daaropvolgende boeking betekende weer een wedstrijd schorsing. Vanaf het nieuwe seizoen wordt dat heel anders. Na de vijfde boeking moeten ze voor het eerst één duel toekijken. Daarna pas weer bij de zevende en negende gele kaart.
Bekertoernooi
Ook wordt voor het bekertoernooi komend seizoen een apart registratiesysteem in het leven geroepen. Na de vierde gele kaart in een bekerwedstrijd volgt één wedstrijd schorsing. Competitie en beker worden dus van elkaar losgekoppeld. Alleen een directe rode kaart, opgelopen in het bekertoernooi, telt wel mee als schorsing voor de competitieduels.
Nacompetitie
Ook voor de nacompetitie geldt een afzonderlijk systeem. Alle voetballers beginnen het toetje op ‘nul’ en worden bij hun tweede gele kaart voor één wedstrijd geschorst

01-08-17  Amateurvoetballers beleven in het nieuwe seizoen een noviteit
Bron: De Gelderlander, door Raymond Willemsen 
De amateurvoetballers beleven in het nieuwe seizoen een noviteit. Er wordt voor de eerste keer gevoetbald op eerste paasdag en eerste pinksterdag.Het zit in het systeem; met Pasen is er bijna elk seizoen wel een ‘dubbel’. Op paaszaterdag wordt er ingehaald en nog geen 48 uur later, op tweede paasdag, wordt er alweer aangetreden voor de volgende competitiewedstrijd. Komend seizoen komt daar verandering in. De paasbrunch moet verschoven worden, want op zondag 1 april 2018 (eerste paasdag) staat voor de zondagamateurs speeldag 20 op het programma. En met Pinksteren gebeurt hetzelfde. De voorlaatste speelronde (25) wordt op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, afgewerkt. Dit houdt in dat er met de feestdagen geen dubbele programma’s meer worden gespeeld. Trainers zullen daar blij mee zijn, want de belasting was met twee duels in zeer korte tijd nogal hoog en het strookte ook niet met het periodiseringsmodel dat de KNVB op de trainerscursussen hanteert. Daarin wordt altijd aangegeven dat er pas om de drie dagen gevoetbald kan worden. In het district Noord van de KNVB wordt er door de zondagamateurs al jaren op eerste paas- en pinksterdag in competitieverband gespeeld. Voor het district Oost wordt het de eerste keer in het seizoen 2017/2018. In familiaire kring zal er rekening moeten worden gehouden met de gewijzigde speeldag. Ook clubs die paas- en pinkstertoernooien houden moeten op de wijziging inspelen. Duels op eerste pinksterdag kunnen ook niet verschoven worden omdat de laatste twee speeldagen (25 en 26) tegelijkertijd door de clubs moeten worden afgewerkt.