19-09-21  Districtsbeker poulefase 2021
Bron: De Gelderlander (editie Arnhem)
In poule 50 kreeg Arnhemia een enorm pak slaag van S.C.E 11-1. De Nijmegenaren grepen daarmee ook overtuigend de poulezege. Eldenia had daardoor niets meer aan de overwinning bij AAC/Olympia (0-4) en ligt uit het bekertoernooi.

18-09-21 Opzet bekertoernooi bij amateurs is niet meer van deze tijd
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Het geklaag is niet van de lucht. Je zult keeper zijn van vijfde klasser RKPSC uit Pannerden. En na twee bekerduels heb je al achttien ballen uit het doel gevist. Of je bent de doelman van FC Dinxperlo. Dan heb je 180 minuten uit je neus staan peuteren, na een 5-0 en een 11-0 overwinning in het bekertoernooi. Niemand wordt blij van deze opzet. Recreanten voetballen tegen ambitieuze voetballers en vice versa. Het wordt de hoogste tijd dat de KNVB de opzet van het bekertoernooi eens tegen het licht houdt. Het poulesysteem is ooit “uitgevonden” om iedereen drie wedstrijden te geven. Dan hoefden de clubs zelf niet op zoek naar oefenduels. Prima, maar dan moet je wel drie gelijkwaardige tegenstanders hebben. De clubs in de poules met louter eerste- en tweedeklassers hoor je niet klagen. Daar is de weerstand in de meeste gevallen groot en zijn de ploegen vaak aan elkaar gewaagd. Maar goede derdeklassers tegen teams uit de krochten van het amateurvoetbal, die soms alleen met wat overjarige, corpulente spelers een elftal op de been krijgen, dat slaat nergens op. Waarom gaan we niet terug naar het oude knock-out systeem? Als we om ons heen kijken zien we dat dit in voetballanden als Duitsland en België nog steeds het geval is. Negentig minuten voetballen, eventueel nog een verlening en strafschoppen erachteraan en dan is het klaar. Voor de ene ploeg is het exit, de andere gaat naar de tweede ronde. Dat is toch het mooiste? Clubs als RKPSC, Westendorp en Halle zullen de eerste ronde vast niet overleven. Na de uitschakeling bellen de trainers uitgeschakelde lotgenoten en regelen voor het volgende weekeinde een oefenpotje. Dan tref je een gelijkwaardige tegenstander en houd je er een goed gevoel aan over.
RKPSC speelt zondagmiddag thuis tegen Aquila uit Dreumel. Die ploeg won het eerste bekerduel met 5-0 van SVO’68. Dat team won afgelopen weekeinde weer met 11-0 van RKPSC. De Pannerdense doelman zet vanavond, voor het slapen gaan, het telraam alvast naast zijn voetbaltas. Met een beetje pech krijgt hij er morgen weer meer dan tien om zijn oren en is hij nog voor de competitiestart totaal gedemotiveerd.
Bij de KNVB reppen ze steeds over ontwikkelingen die niet meer tegen zijn te houden. Clubs mogen van de zondag naar de zaterdag verhuizen en op hetzelfde niveau actief blijven. Ook moeten de competities aantrekkelijk worden gemaakt. Ik geef ze nog een agendapunt mee: schaf dat vermaledijde poulesysteem snel af!

28-05-21 Regiocup bij jeugd kan op 5 juni van start
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Er kan in de maand juni toch nog gevoetbald worden, maar niet alle clubs zijn blij met de Regiocup van de KNVB. Vanwege corona is er vanaf het tweede weekeinde van oktober niet meer gevoetbald. De Regiocup stond al langer op stapel, maar kan pas op zaterdag 5 juni van start gaan na de versoepelingen die het kabinet vrijdagavond aankondigde. De Regiocup geldt voor voetballers tot en met 17 jaar. De O19-teams mogen in juni niet de wei in. Ook voor senioren is het spelen van wedstrijden tegen andere clubs tot en met 29 juni nog niet aan de orde. Tevens mag er geen publiek aanwezig zijn bij de duels om de Regiocup. Sommige clubs zijn bijzonder blij om eindelijk weer te kunnen voetballen met de jeugd tot en met 17 jaar. Maar niet iedereen staat te juichen. De Regiocup spelen in juni levert bij veel clubs praktische problemen op. Zo zijn lang niet alle natuurgrasvelden geopend. Veel velden zijn toe aan een onderhoudsbeurt.

06-05-21 De KNVB heeft de Regiocup voor senioren geschrapt
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Zo komt er definitief een einde aan het voetbalseizoen voor amateurs. Nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven van 11 mei naar op z’n vroegst 18 mei, blijft er te weinig tijd over voor een toernooi, zegt de voetbalbond. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen in elk geval tot 18 mei niet per team trainen. Dit mag net als het afgelopen halfjaar alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval, kan de KNVB Regiocup op z’n vroegst in het weekend van 5/6 juni starten. Voor een toernooivorm blijft er dan te weinig tijd over, aangezien de zomervakantie op 10 juli van start gaat in Regio Noord en er in de zomer op veel sportcomplexen grasonderhoud nodig is. Daarnaast is het gezien de uitgestelde versoepelingen op dit moment onwaarschijnlijk dat de datum waarop volgens het eerdere openingsplan van het kabinet weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) binnenkort naar voren wordt gehaald.
De KNVB houdt nog wel hoop dat de Regiocup bij de jeugd nog kan worden afgewerkt. Kinderen mogen wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij dus geen op train tijd nodig hebben, wordt de optie voor de KNVB Regiocup voor de jeugd nog wel langer opengehouden, aldus de voetbalbond.

15-04-21  Het is zeer twijfelachtig of de Regiocup nog door kan gaan
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Het is zeer twijfelachtig of de Regiocup in het amateurvoetbal nog door kan gaan. Voetbalbond KNVB heeft de indeling bij de senioren al op de lange baan geschoven. De bedoeling was dat de jeugdteams volgend weekeinde (zaterdag 24 april) zouden beginnen aan de Regiocup en de senioren uiterlijk half mei. Het kabinet heeft vanwege het coronavirus de versoepelingen in de sport echter op de lange baan geschoven. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, meldt de KNVB. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de Regiocup komt te vervallen. Het ‘openingsplan’ van het kabinet laten trainen in teamverband bij de senioren (dus ook spelers van 27 jaar en ouder) op z’n vroegst vanaf 11 mei weer toe, terwijl er pas vanaf 7 juli weer wedstrijden tegen andere clubs mogen worden gespeeld. De KNVB hoopt dat er toch eerder gespeeld kan worden. We zijn met de Rijksoverheid in gesprek om te bespreken of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld zodat de KNVB Regiocup doorgang kan vinden. Ook werd dinsdag aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, want vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april. We willen alle opties zo lang mogelijk openhouden en niet onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uitsluiten.

09-04-21 Regiocup bij jeugdvoetballers bekend
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Voetbalbond KNVB heeft de indelingen bij de Regiocup voor de jeugdteams bekend gemaakt op de site voetbal.nl. De senioren weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Door het coronavirus werd vorige maand duidelijk dat de competities in het amateurvoetbal voor het tweede seizoen op rij niet kunnen worden afgemaakt. De KNVB gaf toen aan met een Regiocup te komen. Teams zouden – op korte afstand van elkaar om de reisbewegingen te beperken – zo toch nog een aantal wedstrijden kunnen spelen. De voetbalbond meldde onlangs dat uiterlijk op vrijdag 9 april de indelingen bekend zouden worden gemaakt. Dat is wel gebeurd bij de jeugdteams, maar bij de senioren is nog geen indeling gepubliceerd. De KNVB meldt dat die nu volgende week verschijnt. Waarom er een vertraging is opgetreden, wordt niet duidelijk. Ook is het nog niet duidelijk of er überhaupt weer wedstrijden mogen worden gespeeld tegen andere verenigingen. Op dit moment mag er vanwege het coronavirus alleen maar getraind worden en mogen spelers tot 27 jaar onderlinge oefenwedstrijden spelen. De regering moet nog bekend maken of de maatregelen op het gebied van sport versoepeld kunnen worden. De KNVB heeft hoop dat in mei kan worden gestart met de Regiocup. Die zou dan doorlopen tot eind juni.

23-03-21 Als er nog een Regiocup komt, dan zeker niet voor eind mei
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Als de amateurvoetballers nog gaan strijden om de Regiocup, dan is dat zeker niet voor eind mei. Nu de coronamaatregelen ook in het amateurvoetbal tot zeker 20 april worden verlengd, kan er niet gevoetbald worden. Spelers die ouder zijn dan 27 jaar mogen tot die datum niet meetrainen met hun jongere teamgenoten. Op het moment dat ze dat wel weer mogen, hebben ze zeker een maand nodig om fit te worden en dan is het al 20 mei. Spelers van 27 jaar en ouder hebben al sinds 14 oktober niet meer in groepsverband mogen trainen vanwege het coronavirus. Ook voor de jeugdteams komt er voorlopig geen Regiocup. Zij mogen alleen onderlinge oefenduels spelen met clubgenoten. Oefenwedstrijden tegen andere clubs zijn verboden. De KNVB wilde deze week de indeling voor de Regiocup bekend maken, maar het is niet bekend of dit nog doorgaat.

24-02-21 KNVB schrapt competities in amateurvoetbal na besluit kabinet
Bron: De Gelderlander
De competities in het amateurvoetbal voor senioren liggen er definitief uit. Dat heeft de KNVB vandaag besloten nadat het kabinet gisteren de bestaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus grotendeels verlengde. Het besluit geldt voor de seniorencompetities veldvoetbal in de categorie A (eerste elftallen in de Tweede Divisie tot en met Vijfde Klasse).  Voor de jeugd- en zaalcompetities in de categorie A blijven de opties open. Doordat de competities in de categorie A senioren niet kunnen worden hervat, zal er geen promotie en degradatie plaatsvinden. De indeling voor het seizoen 2021/’22 zal worden gebaseerd op de indeling van het seizoen 2020/’21. De jeugd uitkomend in de categorie A en de competities tot en met onder 23 kunnen hoop blijven houden op hervatting van de competities. De uiterste startdatum van de onder 23-competities staan gepland voor het speelweekend van 10 en 11 april, die van de jeugdcompetities 17 en 18 april. Het kabinet verlengde dinsdag grotendeels de bestaande maatregelen. Alleen is het vanaf volgende week spelers tot 27 jaar toegestaan te trainen en onderling wedstrijden te spelen. Tot nu toe mocht alleen de jeugd tot 18 jaar dat.

04-02-21 Amateurvoetbal: bij eventuele herstart in april is er geen publiek welkom
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Als de amateurvoetbalcompetitie op 9 en 10 april weer van start zou mogen gaan, is dat in ieder geval nog zonder publiek. Of het coronavirus moet ineens verdwenen zijn, maar daar gaat niemand vanuit. Vanwege het virus is de situatie in heel Nederland nu ‘zeer ernstig’. Voor de seniorenvoetballers betekent dit dat ze maximaal met 2 spelers mogen trainen en daarbij ook 1,5 meter afstand moeten houden. Om weer in teamverband te trainen bij de senioren, moet het risiconiveau terug worden gebracht naar ‘ernstig’. In dat geval moeten er wekelijks minder dan 450 mensen met corona in het ziekenhuis terechtkomen. Is dat begin maart niet het geval, dan worden de competities niet meer hervat. Er mag pas in competitieverband worden gevoetbald als er afgeschaald is naar de fase ‘zorgelijk’. Dat houdt in dat er minder dan 275 mensen per week met corona in het ziekenhuis belanden.
Geen publiek 
Publiek is dan echter niet welkom op de voetbalvelden. Maximaal 100 toeschouwers per wedstrijd zijn welkom als het sein ‘waakzaam’ (minder dan 100 mensen per week met corona in het ziekenhuis) is gegeven.

04-02-21 Gemeente Nijmegen nauw betrokken bij non-infill ontwikkeling
Bron: Greenfields.eu
Nieuw Greenfields MX NF non-infill veld voor Nederlandse Sport Club Excelsior. De gemeente Nijmegen heeft onlangs geïnvesteerd in een proef met non-fill kunstgras. Peter Hendriks, teamleider buitensport: ‘Voor ons is dit het veld van de toekomst. Net als veel andere gemeenten zijn wij onzeker over de toekomst van infill in grasvelden. We verwachten dat polymere infill materialen (SBR, TPE, EPDM) vanaf 2028 verboden zijn, dus we zijn nu al maatregelen aan het nemen. Rubber is in Nijmegen om milieuredenen nooit gebruikt. We voorkomen de verspreiding van microplastics uit TPE door gebruik te maken van kantplanken, filterputten, etc. Maar het risico dat infill in het milieu terechtkomt blijft bestaan. Daarom zijn we op zoek naar een product waarbij we daar geen last van hebben.”

links op de foto; Rutger Schuijffel – rechts; Peter Hendriks
De gemeente Nijmegen koos voor een non-infill veld bij Sport Club Excelsior, waar een jeugdveld gerenoveerd moest worden. Hier is het GreenFields MX NF geweven kunstgras geïnstalleerd op een geprefabriceerde e-layer. In dit systeem zit geen zand: het veld wordt op zijn plaats gehouden door een klemsysteem.
Rutger Schuijffel van CSC Sport legt uit: Tot nu toe bevatten non-infill velden voornamelijk zand om gewicht en stabiliteit te bieden. Met de configuratie van onze non-fill garens en de ontwikkeling van klemsystemen boeken we vooruitgang. Er zit helemaal geen zand in dit veld: het is volledig non-fill. Wanneer dit veld aan het einde van zijn levensduur wordt verwijderd, kan het in slechts één stap worden gerecycleerd. Er zijn geen afvalproducten zoals zand, backing of infill.
Hendriks is erg enthousiast over het non-fill product. Als het aan hem ligt, zullen meer gemeenten volgen met proefvelden. Het geïnstalleerde GreenFields MX NF-veld heeft de afmetingen van een half voetbalveld; zo’n 3.300 vierkante meter. Het veld is goedgekeurd voor 6 x 6 en 8 x 8 voetbalwedstrijden en wordt ook veel gebruikt voor schoolsport. Samen met GreenFields en CSC Sport zal de gemeente het veld de komende jaren intensief monitoren. Het monitoren van bestaande non-fill velden is één van de prioriteiten van CSC Sport en GreenFields. Bij S.C.E gaan we drie jaar lang een monitoringsprogramma uitvoeren. We voeren regelmatig sporttechnische metingen uit, vragen feedback van spelers en we zijn van plan high-speed camera’s te gebruiken om de interactie tussen speler en ondergrond te monitoren.

03-02-21  Uiterlijk 10 april amateurvoetbal, anders zijn competities voorbij
Bron: De Gelderlander 
De competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal moeten uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april worden hervat. Lukt dat vanwege de beperkingen rondom het coronavirus niet, dan worden de competities niet meer uitgespeeld.
Dat staat in de routekaart die de KNVB voor het restant van het seizoen in het amateurvoetbal heeft opgesteld. De voetbalbond besloot dinsdag al dat de competities van de wat lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby’s. Het is de bedoeling dat de hoogste amateurteams, uitkomend in de A-categorie, één seizoenshelft gaan afmaken. In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk”, aldus de KNVB, die als tweede voorwaarde stelt dat teams in aanloop naar 10 en 11 april vier tot vijf weken zonder beperkingen kunnen trainen om goed voorbereid aan de hervatting van de competitie te beginnen.
Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van twee tot drie weken.
De KNVB wil de situatie nog drie weken aankijken. Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet afgeschaald kan worden naar het risiconiveau ‘ernstig’, dan worden alle competities in de categorie A definitief niet meer hervat, stelt de bond.
De routekaart van het kabinet geeft perspectief aan volwassenen om bij een eerstvolgende versoepeling weer zonder beperkingen te kunnen trainen, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. Ondanks alle onzekerheid, blijven we daarom de optie openhouden voor onze hoogste amateurteams om dit seizoen alsnog af te ronden. We willen niet onnodig opties uitsluiten, zeker als dit de eerdere sportieve prestaties teniet doet en we voor het tweede achtereenvolgende jaar geen promotie/degradatie hebben. We willen het liefst het seizoen met een competitieve eindstrijd afsluiten en de tijd zal leren of dat mogelijk is. Wanneer de competities niet meer worden hervat, stromen teams uitkomend in de categorie A ook door naar de Regio Cup.

02-02-21  Voor de recreanten in het amateurvoetbal zit het seizoen erop
Bron: De Gelderlander  –  Raymond Willemsen
Voor de recreatieve amateurvoetbalteams bij de jeugd en senioren zit het seizoen erop. Zij maken de competitie niet meer af, heeft de KNVB dinsdag gemeld. De voetbalbond probeert voor die teams in het voorjaar een Regiocup op te zetten. In de A-categorie (de eerste elftallen en prestatieteams bij de senioren én de geselecteerde jeugdteams) hoopt de KNVB nog wel een competitie af te werken. Die moet uiterlijk op 9 en 10 april beginnen. Lukt dat niet, dan wil de bond ook voor deze teams een Regiocup in het leven roepen. Veel clubs in het land zijn nu echter al bezig zelf competities op te zetten.

22-01-21 KNVB beslist begin februari of amateurvoetbal wordt hervat
Bron: De Gelderlander – Wil van den Heuvel
In een update over het hervatten van het amateurvoetbal geeft de KNVB aan dat er uiterlijk op 10 en 11 april weer afgetrapt moeten worden anders wordt de competitie niet meer opgestart. Hierbij wordt rekening gehouden met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart. Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020-2021 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan ook geen promotie/degradatie plaats. De voetbalbond beslist uiterlijk in de week van 9 februari of hervatting nog reëel is.
Dit zijn de opties voor de hervatting van het amateurvoetbal
Nadat in oktober de competities stil kwamen te liggen, kwam de KNVB na beraadslaging bij de clubs tot twee mogelijke scenario’s om dit seizoen toch nog op enige wijze een vervolg te geven: Of de huidige competities opdelen in halve poules waarbij alsnog een hele competitie werd uitgespeeld, of het afwerken van alleen de eerste competitiehelft. De KNVB kijkt ook vast voorzichtig naar alternatieven. Een optie is voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien te organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. ,,Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen”, geeft een woordvoerder van de voetbalbond aan. Deze competitievorm staat los van het reguliere competitieaanbod en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld.

13-01-21 KNVB: Nog twee scenario’s voor amateurvoetbal
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen 
De KNVB heeft nog twee scenario’s om de competities in het amateurvoetbal dit seizoen – in afgeslankte vorm – af te maken. Omdat de Lockdown nog zeker tot en met 9 februari duurt, stijgt de voetbalbond het water ook aan de lippen. In november had de KNVB nog hoop dat de competities volledig konden worden uitgespeeld, maar dat is inmiddels uitgesloten. De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld of het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft”, noemt de KNVB de overgebleven twee opties. ,,Hoewel het er niet gemakkelijker op wordt, blijven beide scenario’s nog steeds realistisch en haalbaar. Toen de competities medio oktober vanwege het coronavirus werden stilgelegd, hadden de clubs in de hoofdklassen maximaal zes duels gespeeld en de ploegen in de eerste tot en met de vijfde klassen maximaal vier. Er zijn echter ook clubs die pas één duel hebben afgewerkt. Bij de clubs in de tweede en derde divisie én de hoofdklassen werd in december al duidelijk dat er regionale poules komen van 8 of 9 teams. De eerste- tot en met vijfde-klassers worden, als er nog gevoetbald mag worden, ook onderverdeeld in poules van zeven ploegen (12 duels) of de eerste competitiehelft wordt dus afgemaakt. In dat laatste geval spelen sommige clubs nog negen keer, maar anderen elf of twaalfmaal. De KNVB heeft – ten opzichte van zaalsporten – het voordeel dat er tot eind juni gevoetbald kan worden. Eerder dan medio maart wordt er niet gevoetbald, is de verwachting.

15-12-20  Herstart van amateurcompetitie op 16/17 januari vervalt door nieuwe Covid-19 maatregelingen
Bron: KNVB
De coronamaatregelen die zijn afgekondigd op maandagavond 14 december hebben ook gevolgen voor de plannen rondom de herstart van de competities in het amateurvoetbal. Het scenario waar de afgelopen tijd aan is gewerkt en die we deze week met alle verenigingen wilden delen, is door de duur van de coronamaatregelen alweer ingehaald door de actualiteit. Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat een herstart van de competities op 16/17 januari er logischerwijs niet meer inzit. Daarnaast staat ook vast dat het niet meer haalbaar is om de huidige seniorencompetities in z’n geheel te hervatten. Van alle scenario’s die eerder zijn gecommuniceerd in ‘Plan’B’ liggen er voor de seniorencompetities daarom nog twee op tafel:

  • De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld
  • Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft

Beide scenario’s zijn afhankelijk van de verdere besluiten van het kabinet en de tijd die teams nodig hebben om weer te kunnen ‘optrainen’. De definitieve keuze voor een van deze scenario’s en de concrete uitwerking ervan zal daarom pas na de persconferentie van 12 januari bekendgemaakt kunnen worden. Dit geldt ook voor het vervolg van de diverse jeugdcompetities.

28-11-20  Voetbalclubs houden hoofd nog (even) boven water
Bron: De Gelderlander – Joost de Poel, Ernie Berenbroek, Guus Daamen, Koen Fens, Bram van Zundert 
Voetbalclubs hard geraakt door coronacrisis, maar dankzij trouwe leden en sponsors houden ze het (nog even) vol, voor tien voetbalclubs uit de regio lijkt het coronavaccin net op tijd te komen om niet kopje onder te gaan. De verenigingen geven in de grote corona-enquête van De Gelderlander aan het financieel nog een halfjaar met gesloten kantines en zonder wedstrijden vol te houden. Negen andere clubs zeggen het hooguit nog één seizoen te kunnen rooien. Voorwaarde is wel dat overheidssteun, waarvan de clubs tot nu massaal (ruim 94 procent) gebruikmaken, wordt voortgezet, zolang corona in Nederland nog niet onder controle is. Aan de enquête deden in de regio Nijmegen, Maas en Waal en Rijk van Nijmegen 52 van de 55 voetbalclubs mee.  
60.000 euro
Daaruit blijkt ook dat de financiële tekorten waar de verenigingen mee kampen historisch hoog zijn. Hun levensader, de kantine, is al maanden afgesloten. Clubs lopen naar eigen zeggen gemiddeld tussen de 30.000 en 60.000 euro aan inkomsten mis. Het gaat doorgaans om 50 tot 70 procent van de begroting. Ze teren razendsnel in op hun reserves. Een meerderheid zegt opgelucht te zijn – voorlopig – voldoende buffer te hebben.
Vijfdeklasser SCD’33 uit Deest was zonder overheidshulp nu mogelijk al onderuitgegaan. Als wij deze steunmaatregelen niet hadden ontvangen, hadden wij het als kleine club waarschijnlijk niet gered, zegt voorzitter Wim Ebben. SCD – twee seniorenelftallen en aantal jeugdteams – zag eind vorig seizoen enkele sponsors hun contract opzeggen Ook zijn er twee afgehaakt vanwege faillissement.
Niet in zak en as
De reactie van de Nijmeegse zaterdagvierdeklasser Oranje Blauw is typerend voor de spannende levensfase waarin veel clubs in deze regio nu zitten: Het voortbestaan is niet direct in gevaar, zegt voorzitter Jan van Haarlem. Het einde van het seizoen is haalbaar, maar om te overleven, is het noodzakelijk dat er opnieuw vergelijkbare overheidsmaatregelen worden getroffen. Want we lijden een enorm inkomstenverlies. We zitten niet in zak en as, al zal het niet gemakkelijk worden.
Lichtpunten in deze bange dagen zijn er ook. Zo is de clubtrouw immens. 44 clubs (!) geven aan ondanks corona geen ledenverlies te hebben geleden. Sponsors, die het vaak zelf al moeilijk genoeg hebben, blijven hun club financieel waar mogelijk steunen.sv Waalstad zag dit jaar een compleet elftal wegvallen.
Clubtrouw groot in coronatijd
De angst was groot bij voetbalclubs: gaan leden massaal opzeggen als ze maanden geen wedstrijden kunnen spelen, de kantine op slot zit en trainen hooguit in groepen van vier is toegestaan? Uit de enquête blijkt dat die angst – voorlopig althans – ongegrond is. Op de vraag: heeft u (door corona) leden verloren? antwoorden er slechts acht met ‘ja’.
Het gaat bij een daling bijna altijd om aantallen die op de vingers van een hand te tellen zijn. Een opvallende uitzondering is het Nijmeegse Waalstad. De club heeft een heel team verloren, omdat we geen begeleiding hebben kunnen bieden, zegt Yusuf Sanli, voorzitter van de zaterdagderdeklasser. Dit is allemaal niet gelukt door de ‘slimme lockdown’. De spelers hadden al snel het idee: ik blijf uit de buurt van de club of mensen. Clubs roemen de loyaliteit van leden, maar vrezen dat daar een houdbaarheidsdatum aan vastzit, of zoals penningmeester Berry Aalders van de Nijmeegse vierdeklasser S.C.E (nog geen leden kwijt) het zegt: Dit is ons grootste schrikbeeld. Stel je voor dat we straks leden verliezen, omdat er niks kan en we elftallen terug moeten trekken, dan gaat het opeens hard.
Voorzitter Norbert Kamps van vijfdeklasser Astrantia uit Middelaar houdt er ook rekening mee: Leden hebben hun vrije tijd anders ingedeeld en als de situatie blijft duren, kan men denken dat een leven zonder voetbal ook prettig is. Een ander probleem dat clubs aankaarten, is een stagnatie van het aantal nieuwe leden. Kees Broekman, voorzitter van derdeklasser Beuningse Boys, we hebben in aanwas van jeugd een duidelijk negatief verschil gezien met andere jaren, al is dat later bijgetrokken. februari tot en met mei is veelal de tijd van ‘proeven en testen’ of kinderen voetbal leuk vinden. Dat proeven was onmogelijk. Net als bijna alle clubs maken ook het Lentse DVOL en SCD’33 uit Deest gebruik van overheidssteun.
Clubs lopen duizelingwekkende bedragen mis
Een van de vragen luidde: Heeft uw club financiële problemen direct gerelateerd aan coronamaatregelen van de overheid, zoals het sluiten van de kantine? Die vraag bleek voor clubs het lastigst te beantwoorden: want hoe definieer je ‘financiële problemen’? Clubs praten liever over ‘financiële schade’. En die is groter dan ooit. Bij 100 procent van de verenigingen. De bedragen die clubs mislopen zijn duizelingwekkend. Het Mookse Eendracht’30 spreekt van ‘tienduizenden euro’s’, het Lentse DVOL over minimaal 60.000 euro en de grote Nijmeegse club Orion (1530 leden) 150.000 euro. Een enorm bedrag, zegt Orion-voorzitter Tom Smit. Maar we hebben een flink eigen vermogen. De Treffers wil geen cijfers geven, maar bij een gemiddelde tweededivisieclub gaat het zeker ook om een bedrag met vijf nullen. Clubs die vroeger wel eens baalden dat ze geen eigen kantine hebben, zijn in coronatijd juist spekkoper. Verenigingen missen ook andere inkomsten. Door lucratieve toernooien ging een streep. En clubs waarvan het sportpark in juli altijd fungeert als Vierdaagse-camping liepen duizenden euro’s mis. Zoals het Maldense Juliana’31. De club heeft, zoals elke vereniging, flink bezuinigd, maar dat houdt een keer op. Secretaris Lianne Muller: De huidige situatie moet geen maanden meer duren, want we staan nu al flink in het rood.
Er zijn ook clubs die beweren nog meer crises aan te kunnen. SCP-penningmeester Roger Heijnen is duidelijk, als er nog tien jaar corona is, overleven we het ook nog.
Sponsor is loyaal, als het ook maar even kan
Van de 52 clubs die meededen aan de enquête waren er 43 bereid/in staat om te antwoorden op de vraag: Heeft uw club nog net zoveel sponsorinkomsten als vorig seizoen? 25 clubs zien geen verandering. Achttien geven aan wel degelijk sponsors te zijn verloren. Al gaat het – enkele uitschieters daargelaten – bijna altijd om relatief bescheiden bedragen van enkele duizenden euro’s, maar dat kan in coronatijd, zeker voor een kleine club, net het verschil zijn tussen overleven, of niet. Lokale sponsors tonen zich loyaal. Maar uit de enquête blijkt dat club zich zorgen maken hoelang ondernemers dat volhouden. Illustratief is de mening van de Oosterhoutse vierdeklasser OSC: Wij hebben ingeleverd omdat sponsors wilden stoppen, al zijn de meeste nog loyaal, zegt voorzitter Johan van Beijnum. We zijn wel heel actief om nieuwe sponsors te krijgen en dit lukt aardig, echter met kleine, sympathieke bedragen. We houden ons hart vast voor volgend jaar als dit zo doorgaat en het bedrijfsleven het zwaarder krijgt. De echte klap zal wellicht nog komen. We hopen echter dat de bedrijven – en die zijn er ook – die het extra goed gaat door de coronacrisis, wat extra willen doen. Solidariteit is belangrijk.
Het werven van nieuwe sponsors is op dit moment ‘haast niet te realiseren’, zegt voorzitter Dave Spithoven van eersteklasser Alverna. De club is vijf sponsors kwijtgeraakt. Volgens voorzitter Cor van Dijk is vierdeklasser UHC er acht tot tien kwijtgeraakt. Dat scheelt zo’n 2000 tot 3000 euro. We proberen deze sponsors bij de club te houden door volgend jaar weer met ze in gesprek te gaan.
De clubs hebben geluk dat hun leden trouw de contributie blijven betalen. Alleen Krayenhoff en sv Waalstad hebben een probleem en geven aan dat meer dan de helft niet heeft betaald.
Volgens voorzitter Kees Broekman van Beuningse Boys zouden ook energiemaatschappijen clubs tegemoet kunnen komen.
Alle hulp welkom, regels soms te streng
De helft van de clubs spreekt zich niet expliciet uit over de vraag: Zijn er genoeg steunmaatregelen van de overheid? Bij de andere helft zijn de meningen verdeeld. Er is brede waardering dat lokale en landelijke overheden hun nek uitsteken, maar volgens driekwart is de hulp ruim onvoldoende, of zoals Orion-voorzitter Tom Smit het verwoordt: Het is een druppel op een gloeiende plaat. Bijna alle clubs vragen, als ze er recht op hebben, regelingen aan. De Nijmeegse derdeklasser Brakkenstein is een uitzondering. Voorzitter Wilfred Jansen: Wij kunnen zelf onze broek ophouden. Ook Beuningse Boys omarmt financiële steun. Volgens voorzitter Kees Broekman zouden ook energiemaatschappijen clubs verlichting kunnen geven. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. De grootste kostenpost is en blijft de betaling van gas, water en licht, deze lasten lopen door en van de leveranciers hoor je niets. Zij leggen de bal nog steeds bij de gebruiker en de overheid neer.
In de enquête werd clubs ook de vraag voorgelegd of ze de coronamaatregelen van de overheid te streng vinden. 90 procent heeft begrip voor het feit dat de kantine dicht moest. Wel zouden we graag zien dat bij bijvoorbeeld jeugdwedstrijden ouders weer welkom zijn, er iets te eten of drinken kan worden aangeboden en dat er door seniorenelftallen – wellicht met aanvullende beperkingen – weer getraind mag worden, zegt Dave Spithoven van Alverna. Veel clubs vinden dat tegen voetballen in de buitenlucht eigenlijk geen bezwaar kan zijn en maken de vergelijking met sportscholen. Zo ook voorzitter Theo Hendriks van vierdeklasser Milsbeek: Het is vreemd dat er buiten door teams niet getraind mag worden, terwijl in sportscholen een man of vijftig binnen mogen sporten.

19-11-20  Onze sportstructuur dreigt te verbrokkelen, dat is iets wat ons allemaal aangaat.
Bron: AD.nl – Thijs Zonneveld
Columnist Thijs Zonneveld slaat alarm over de financiële staat van onze sportverenigingen. Minder contributie. Minder leden. Minder sponsorinkomsten. Geen wedstrijden, geen evenementen, geen verkochte tickets. Geen clinics voor bedrijven. Geen baromzet. Geen biertje verkocht, geen colaatje, geen bitterballen, geen quinoaburger met alfalfa, geen frikadellen voor het hele team. Inkomsten: te weinig. Uitgaven: te veel. Het is een simpel, maar dodelijk rekensommetje voor talloze sportverenigingen door het hele land. Ze teren in op hun spaarcentjes en lenen wat ze kunnen lenen, smachtend naar en smekend om beter nieuws en betere tijden. De zwemclub van het lokale bad, de voetbalclub om de hoek en de tennisclub aan het einde van de straat; langzaam maar zeker verzuipen ze. Ja, er zijn grotere tegenslagen en er zijn méér sectoren die het zwaar hebben. En ja, ik heb ook begrip voor het grootste deel van de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar ik wil hier ook even een alarm (BIEP-BIEP-BIEP-BIEP-BIEP-BIEP) laten afgaan voor een stille, bijna stiekeme ramp die zich voltrekt in ons sportlandschap.
Schreeuwen we over een paar jaar weer moord en brand als er een nieuw rapport uit is waaruit blijkt dat we nóg minder bewegen.
In Nederland hebben we een unieke sportstructuur. Georganiseerd sporten doen we niet via scholen of bedrijven, maar bij verenigingen. Die verenigingen hebben soms moeite om zich aan te passen aan de wensen van deze tijd, maar over het algemeen werkt het vrij goed. Je kunt er (beginnen) met sporten op allerlei niveaus, maar verenigingen zijn óók het sociale cement van gemeenten en steden. Wees eerlijk: op welke plaats vinden zoveel verschillende mensen uit verschillende lagen van de bevolking elkaar? Verenigingen worden doorgaans geleid door vrijwilligers. Misschien is het wel daarom dat hun financiële problemen zo weinig in de schijnwerpers staan. Als het over steun aan sport gaat, dan gaat het al snel over profvoetbal of sportscholen: die hebben geld, die kunnen lobbyen voor hun belangen. De korfbalvereniging en de ijsclub in het dorp niet. En dat wreekt zich. Die paar nertsenfokkerijen (150 miljoen) en vuurwerkverkopers (40 miljoen) krijgen gezamenlijk méér steun dan alle sportclubs (170 miljoen) bij elkaar. Het grootste deel daarvan gaat overigens op aan de huur van accommodaties die dit jaar never nooit rendabel zijn. Er gaan onherroepelijk sportclubs omvallen in de komende maanden. De vraag is vooral: hoeveel? Hoe groot wordt de schade aan onze sportstructuur? En vooral: hoe groot laten we ’m worden? Clubs die nu omvallen, trek je niet zomaar weer overeind. Zonder vrijwilligers en leden is het over en uit. Schreeuwen we over een paar jaar weer moord en brand als er een nieuw rapport uit is waaruit blijkt dat we nóg minder bewegen. Méér focus op het steunen van sportverenigingen is iets voor het kabinet, maar misschien ook wel voor ons allemaal. Als je het kunt missen, laat je contributie dan doorlopen. Of fluit een wedstrijdje zodra het kan, doe een extra bardienst zodra het weer mag. Onze sportstructuur dreigt te verbrokkelen, dat is iets wat ons allemaal aangaat. Sport is een bijzaak, de mogelijkheid om te sporten is dat niet.

17-11-20  Geen positief nieuws voor de sportclubs
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen 
De huidige coronamaatregelen blijven zeker tot en met dinsdag 8 december gelden. Alleen mogen senioren nu weer met maximaal  4 in plaats van 2 spelers op 1,5 meter afstand trainen. Voetbalbond KNVB kwam twee weken geleden met ‘plan B’: de competities konden nog uitgespeeld kunnen worden als er in het weekeinde van 16/17 januari weer gevoetbald zou worden. Dat lijkt nu bijna onmogelijk. Op z’n vroegst kan er vanaf donderdag 10 december weer in teamverband worden getraind. Omdat er tijdens de feestdagen niet getraind zal worden, is een fatsoenlijke voorbereiding bijna onmogelijk. De amateurvoetballers speelden op 10 oktober hun laatste wedstrijd en liggen al tijden stil en zullen dus tijd nodig hebben om fit te worden. De KNVB maakt zich ernstige zorgen over de duizenden amateurclubs in Nederland. De bond liet dinsdagavond op Twitter weten teleurgesteld te zijn over het uitblijven van versoepelingen. Ondanks al het werk en wachten staan we met lege handen.

04-11-20  De KNVB hoopt dat in het weekeinde van 16 en 17 januari de competities in het amateurvoetbal weer kunnen worden hervat. 
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen 
Door het coronavirus is er voor het laatst gevoetbald op 10 en 11 oktober. Sindsdien ligt de competitie stil. Dit jaar zal er door de amateurs ook niet meer worden gevoetbald.
Het meest positieve scenario is een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021, stelt de KNVB. In dat geval kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Hierbij komen de bekercompetities wel te vervallen en wordt er in de hele maand juni doorgespeeld.
Overschrijvingstermijn
De overschrijvingstermijn schuift in dat geval op van 15 naar 30 juni. Nacompetitie wordt er dit seizoen niet meer gespeeld. Zeker is het nog niet of er in januari weer kan worden gevoetbald door de amateurs. Half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is, aldus de voetbalbond. Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm.

04-11-20  Trainen met groepjes van vier mag niet meer en winterstop is nu een feit
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen 
De nieuwe coronamaatregelen zorgen ook voor nieuwe beperkingen bij de amateurvoetballers. Senioren mochten de afgelopen weken met maximaal vier spelers in groepjes trainen, maar dat is er de komende twee weken ook niet meer bij.Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan”, meldt Rijksoverheid op haar website. De verscherpte regels gelden zeker tot en met 18 november. Jeugd tot en met 17 jaar mag wel in teamverband blijven trainen.
Winterstop
De eerdere coronamaatregelen die op 14 oktober werden afgekondigd, blijven zeker tot en met half december van kracht, meldde minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie. Dat betekent dat voor alle amateurvoetballers de winterstop is ingegaan. Ze zullen in 2020 geen competitieduel meer spelen.

22-10-20   Hoe gaat het voetbalseizoen verder voor de amateurs? 
Bron: De Gelderlander – Bernard Groeneveld, Roland Gerritsen en Bram van Zundert 
Wanneer er weer gevoetbald kan worden door de amateurs, valt nog niet te zeggen. Kunnen we over twee weken weer gaan trainen? Twijfelachtig. Begin januari misschien? De competitie afmaken wordt nu al krap. Maar het is mogelijk. Vier serieuze opties op een rijtje. Help ons en de KNVB de beste optie kiezen. Hieronder de uitleg. Schrap het bekertoer­nooi. Ik verwacht dat we pas na de winterstop opstarten met de competitie gezien het oplopende aantal besmettin­gen Het amateurvoetbal is, net als de andere competitiesporten, terug bij af. Voor de tweede maal in 2020 ligt de competitie volledig stil door de corona-maatregelen. Het seizoen 2019/2020 werd in het voorjaar nooit meer afgemaakt, voor dit seizoen is de hoop dat er toch op enig moment wel weer gespeeld kan worden.
Maar wanneer mag het weer? Het is volstrekt onvoorspelbaar. Om de voetbalcompetitie ‘normaal’ af te maken dringt de tijd nu al. Veel speling zit er niet in het schema, zeker niet in de hoogste klassen, waarin 30 of zelfs 34 wedstrijden afgewerkt moeten worden.
Voetbalbond KNVB buigt zich dezer dagen ongetwijfeld over de mogelijke scenario’s. Er moet rekening worden gehouden met een snelle herstart, maar de pessimisten gaan al uit van een hervatting na de winter. We schetsen vier van de talrijke scenario’s, die er met de huidige wetenschap te bedenken zijn.

Herstart 21/22 november
De vorige week afgekondigde regeringsmaatregelen gelden tot 10 november. Erg veel optimisme dat daarna alle sportactiviteiten weer opgestart mogen worden, is er niet. Maar mocht het aantal besmettingen toch drastisch zijn gedaald en er per direct weer volop getraind kunnen worden, zou de KNVB de competitie in het weekeinde van 21/22 november kunnen hervatten. De competitie kan dan ‘gewoon’ uitgespeeld worden en eindigen op de geplande datum (15/16 mei 2021). Dit kan door de vier speelronden die nu gemist worden, te plannen op 19/20 december, 9/10 januari, 20/21 februari en 3/5 april (Pasen). Ook de nacompetitie kan dan gewoon doorgaan. Nadeel in deze variant is dat er, afgezien van de weekeinden rond kerst en nieuwjaar, nog slechts tweeweekeinden vrij zijn: met carnaval (13/14 februari) en 1/2 mei.
Complicerende factor is dat er nu al een karrenvracht aan inhaalwedstrijden open staan die voor het overgrote deel midweeks zullen moeten worden ingelast.Een variant op dit scenario met iets meer ‘lucht’ is de weekeinden eind december en begin januari voor bekervoetbal en inhaalduels te blijven reserveren en de competitie met twee weken te verlengen (tot 29/30 mei). Ook de nacompetitie loopt dan langer door in juni.

Herstart 16/17 januari
Het lijkt gezien de huidige ontwikkelingen aannemelijk dat er dit jaar helemaal niet meer wordt gevoetbald bij de amateurs. De training oppakken rond 2 januari is een reëlere veronderstelling. Dan kan de competitie in het weekeinde van 16 en 17 januari weer beginnen.
Een van de mogelijkheden is dan na het afwerken van de eerste competitiehelft – wanneer alle clubs elkaar één keer hebben ontmoet – een kampioens- en een degradatiepoule te vormen. Daarin spelen de clubs nog één keer tegen elkaar. De competitie kan dan gewoon op 15/16 mei eindigen en er kan een (aangepaste) nacompetitie worden gespeeld.
Mijn voorkeur is dat de competitie volledig wordt uitge­speeld. Desnoods een dubbel programma elke week, ik geloof er niet in dat spelers die belasting niet aan zouden kunnen.

Herstart 16/17 januari
Een andere optie, bij een herstart in het nieuwe jaar, is de competitie toch volledig uit te spelen. De KNVB moet dan de nacompetitie schrappen óf aanvaarden dat er in juni nog volop gevoetbald wordt en er een overlap is met het EK voetbal, dat op 11 juni begint.
In deze variant is er (bijvoorbeeld) een dubbele ronde tijdens Pasen (3/5 april) en een ronde in de week van Hemelvaartsdag (13 mei). Behalve het carnavalsweekeinde (13/14 februari) zijn er dan geen vrije weekeinden meer en eindigt de competitie op 6/7 juni. Alle inhaalwedstrijden moeten doordeweeks worden gepland. Een nacompetitie kan dan, eventueel in aangepaste, verkorte vorm nog in juni worden afgewerkt.

Herstart 6/7 maart
Zit alles tegen met het coronavirus en kan er de hele winter niet worden gevoetbald, is het een optie om half februari weer te gaan trainen. De competitie zou dan op 6 en 7 maart weer kunnen beginnen, maar dan is er niet veel méér mogelijk dan een halve competitie, die wel gewoon kan eindigen op 15/16 mei. Ook is er dan ruimte voor een nacompetitie in aangepaste vorm.
In alle scenario’s tellen de al gespeelde wedstrijden mee. Als de competitie niet wordt uitgespeeld (scenario 2 en 4) zijn er geen periodetitels en is een alternatieve nacompetitie nodig. Of die wordt geschrapt. Schrap het bekertoernooi en geen midweeks programma’
Ik verwacht dat we pas na de winterstop opstarten met de competitie gezien het oplopende aantal besmettingen”, zegt John Farkas, trainer van derdeklasser SC Rheden. ,,Door optie drie kan wat mij betreft een flink kruis, doordeweekse wedstrijden zie ik niet zitten. Spelers moeten werken en je zit bovendien met flinke reisafstanden.”Farkas heeft wel een voorstel hoe er ruimte moet worden gecreëerd op de speelkalender. ,,Omdat je ook met afgelastingen krijgt te maken vanwege slechte velden zeg ik: schrap het bekertoernooi.”
De Rhedense coach begint deze week wel met de hervatting van de trainingen. ,,We gaan coronaproof trainen in groepjes van drie op twee trainingsvelden.”

‘Gewoon in juni en juli doorspelen’
DVOL-trainer Michael Brussen mist de trainingen en wedstrijden met de derdeklasser uit Lent. ,,Maar de coronastop is er niet voor niets, laten we hopen dat het aantal besmettingen snel daalt. Zodra we weer mogen, heeft het absoluut mijn voorkeur dat de competitie volledig wordt uitgespeeld. Desnoods een dubbel programma elke week, ik geloof er niet in dat spelers die belasting niet aan zouden kunnen.” Als een volledige competitie planning technisch niet lukt, kiest Brussen voor de optie met kampioens- en degradatiegroepen. ,,Dan speel je ergens om, met gelijkwaardige ploegen. Maar waarom voetballen we niet gewoon in juni en juli door, tot de zomervakantie? Die tijd is er en in die maanden hebben we nog lekker weer ook.”

“Voetbal in de zomer: geweldig”
Trainer Johan Hendriks van zaterdagvierdeklasser Elistha is het eens met zijn collega. ,,De KNVB heeft de achterlijke gewoonte te stoppen met voetballen zodra het mooi weer wordt. Terwijl voetbal in de zomermaanden na coronatijd geweldig zou zijn voor spelers, publiek én de kantine-omzet. Dat laatste kunnen voetbalclubs in deze moeilijke tijden ontzettend goed gebruiken.”
Vincent Courbois, trainer van vijfde klasser Eendracht Arnhem gaat uit van een herstart in januari. ,,Diep in mijn hart gaat mijn voorkeur uit naar optie 1, een volledige competitie vanaf medio november. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, vrees ik. Jammer, als trainer wil je lekker bezig zijn op het veld en de competitie volgens planning ook afmaken. Hoe dat straks dan moet, laat ik over aan de mensen in Zeist, die schijnen ervoor gestudeerd te hebben.”

04-10-20  S.C.E – sv Angeren
Bron: De Gelderlander (editie Betuwe)
sv Angeren heeft bepaald geen last van koudwatervrees in 4E. Ook het derde duel in de voor de Betuwse club nieuwe ‘Nijmeegse’ klasse werd gewonnen: op bezoek bij S.C.E werd het 4-0. We komen er lekker in zo”, zei trainer Gerrit-Jan Barten. Angeren is koploper met een doelsaldo van 18-0. In Nijmegen scoorde Niels Kleijn tweemaal. Ook Tom Queens en Rens Helsen waren trefzeker. Tegenvaller was het uitvallen van topscorer Lloyd Jackson. De spits werd uit de wedstrijd geschopt door S.C.E’er Angelo Kilkens, die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg, had wel direct rood mogen zijn. Lloyd moest zich laten wisselen met een dikke enkel, gromde Barten, die ook al de geblesseerde Mathiz Garttener mist. Het talent wordt geopereerd aan zijn afgescheurde kruisband. Ik verwacht een herstel à la Depay van hem binnen enkele maanden. Mathiz is er gedreven genoeg voor.

01-10-20 KNVB past reglement aan: geblesseerde spelers zijn nu tóch welkom op sportpark
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
De KNVB heeft het reglement voor het voetballen zonder publiek bij de amateurs donderdagochtend aangepast. Geblesseerde spelers zijn nu toch welkom. Woensdag baarde de voetbalbond opzien met het bericht dat geblesseerde voetballers de wedstrijden van hun team tot en met 20 oktober niet mogen bekijken. Ze moesten thuisblijven, meldde de KNVB. Geblesseerde spelers nemen geen deel aan de wedstrijd en hebben geen noodzakelijke rol bij het organiseren van de wedstrijden en zijn daarom niet welkom op de sportaccommodatie, aldus de KNVB woensdag. Donderdagochtend om 10.00 uur kwam er een aanpassing in het reglement. Ja, geblesseerde spelers zijn welkom omdat ze deel uitmaken van het team, luidt de motivatie nu.

30-09-20  Geblesseerde spelers niet welkom bij voetbalclub, waarnemers en rapporteurs wél.
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Geblesseerde amateurvoetballers zijn de komende drie weken niet welkom bij de wedstrijden van hun teams, meldt de KNVB. Door de verscherpingen van de coronamaatregelen mag er tot en met 20 oktober geen publiek komen op de voetbalaccommodaties. Niet bij trainingen en niet bij wedstrijden. Wie onlangs geblesseerd is geraakt, maar al jaren deel uitmaakt van bijvoorbeeld de selectie van een amateurclub, moet de komende tijd thuisblijven. Geblesseerde spelers nemen geen deel aan de wedstrijd en hebben geen noodzakelijke rol bij het organiseren van de wedstrijden en zijn daarom niet welkom op de sportaccommodatie, meldt de KNVB. Deze beslissing zal bij veel voetballers niet in goeden aarde vallen. Daarentegen zijn waarnemers, en rapporteurs van scheidsrechters en grensrechters wel welkom. Dit vanwege hun rol rondom de organisatie van wedstrijden en het waarborgen van de continuïteit van het voetbal, aldus de voetbalbond. Scouts van de KNVB en profclubs mogen de komende drie weken geen wedstrijden bezoeken.

28-09-20  Het amateurvoetbal gaat door, maar de komende drie weken (tot 20 oktober) is er geen publiek welkom bij wedstrijden.
Bron: De Gelderlander -Raymond Willemsen 
Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend tijdens een persconferentie. Zo wil de regering het snel stijgende aantal coronabesmettingen terugdringen. Sinds juli was publiek in beperkte mate weer welkom bij wedstrijden in het amateurvoetbal en waren de kantines open. Die gaan per direct ook weer op slot. De maatregelen zijn minder streng dan medio maart. Toen ging Nederland in een intelligente lockdown en werd de amateurvoetbalcompetitie stilgelegd.

27-09-20   DIOSA – S.C.E  2-3
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
Doelpunten DIOSA: Danny Valks, Lauke van Empel
Doelpunten: S.C.E: Nasim Saber (penalty), Enes Ozturk, Nick Sander

20-09-20  S.C.E 1 – DSZ 1    3 – 3
Bron: Website sv DSZ
Eindelijk, de competitie is weer begonnen. Er is voor DSZ 1 weinig gewijzigd ten opzichte van het afgebroken vorig seizoen.
Vanmiddag de start van de competitie in Nijmegen tegen S.C.E. Deze wedstrijd liet een zeer sterk S.C.E zien. Bijna de gehele wedstrijd hielden ze grote druk op de achterhoede van DSZ. DSZ zelf moest het stellen met sporadische uitvallen. Dat leverde wel binnen het kwartier een doelpunt op. Maarten van Dreumel gaat door op rechts en zijn voorzet bereikt Jasper van Dreumel die ondanks duw en trekwerk toch de bal in het doel krijgt. Enkele minuten later wordt er nog een bal van de lijn gehaald door de verdediging van S.C.E maar daarna is het S.C.E dat het spel dicteert. Met veelal lange ballen op de buitenspelers brachten zij de verdediging van DSZ vaak in de problemen. Na ruim een half uur redt keeper Paul van Hees voortreffelijk op een schot van dichtbij. Na 34 minuten kreeg DSZ een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Jasper van Dreumel benut de toegekende strafschop nadat hijzelf even daarvoor was gevloerd. Zijn directe tegenstander kon met rood het veld verlaten. De 2-0 leek de ruststand te gaan worden maar ook S.C.E kreeg nog een strafschop nadat Marc van Sommeren hands maakte in het zestienmeter gebied. In eerste instantie keerde Paul van Hees nog maar in de rebound werd alsnog gescoord. 2-1 ruststand. Na rust ging S.C.E verder waar het voor de rust was gebleven. De druk op de verdediging van DSZ was zeer hoog en met veel geluk werd de gelijkmaker voorkomen. Waaronder een afgekeurde goal wegens duwen, een bal op de paal en een redding van de keeper bij een 1 op 1 situatie. Sporadisch kon DSZ zelf in de aanval. Verdediger Mike Grisel dacht met een mooi schot gescoord te hebben maar na tussenkomst van de grensrechter kwam de scheidsrechter terug op zijn beslissing. Mike zou buitenspel hebben gestaan. De gelijkmaker voor S.C.E kwam 25 minuten voor tijd. Uit een van de vele scherpe voorzetten wordt er fraai binnengekopt. 2-2 na 65 minuten. Even later komt DSZ toch weer op voorsprong. Jasper van Dreumel gaat op snelheid door de verdediging en met een schuiver onder de keeper door maakt hij zijn derde van de middag. Na 70 minuten vervangt Lars Spanbroek Boudewijn de Kadt in de spits. Zijn eerste actie gaat rakelings langs de paal voorbij het doel en zijn voorzet een minuut later komt net niet goed bij de inlopende Bram van Baren. Het spel wordt even wat evenwichtiger en DSZ zet alles op alles om de 3 punten mee naar Boven-Leeuwen te nemen. Helaas lukt dat net niet. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd komt S.C.E wederom op gelijke hoogte. Uit een corner volgt een frommelgoal waardoor S.C.E krijgt wat ze verdienen. Gezien het spel is iedereen het er wel over eens dat een gelijkspel een betere afspiegeling is van de wedstrijd.

20-09-20  S.C.E – sv DSZ 
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
De 23-jarige Jasper van Dreumel, één van de voetballende zonen van trainer Ton, was bij S.C.E verantwoordelijk voor de productie van DSZ. De Nijmeegse ploeg raakte na ruim een half uur in ondertal. Angelo Kilkens kreeg rood na een botsing met de scheidsrechter. Met tien spelers bleef S.C.E overeind tegen de ploeg uit Boveneind. Jasper van Dreumel 0-1, Jasper van Dreumel (penalty) 0-2 Daniel Heideveld 1-2 RUST: Max Buesink 2-2 Jasper van Dreumel 2-3 Jayrell Terziyan 3-3.

13-09-20   DVOL – S.C.E
Bron: De Gelderlander (editie Betuwe)
Voor DVOL waren de druiven het zuurst. De club uit Lent had op eigen sportpark voldoende aan een punt tegen S.C.E, dat een klasse lager speelt. Mike Wouters zette DVOL op 1-0 maar de tegenstander uit Nijmegen sloeg daarna twee keer toe. Met de 1-2 nederlaag zit het bekeravontuur er ook voor de mannen van Michael Brussen alweer vlot op.

04-09-20   Amateurvoetbal; slechts 3 wissels in de competitie
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
De amateurvoetballers mogen in de competitie komend seizoen slechts driemaal wisselen, terwijl in het Nederlandse profvoetbal vijf reserves mogen worden ingezet.
De FIFA heeft voor het betaald voetbal voor één seizoen toegestaan dat er vijf keer wordt gewisseld”, zegt een woordvoerder van de KNVB. ,Dit vanwege de enorme druk op de (internationale) speeldagenkalender en de hierop aansluitende eindtoernooien. Dat is niet toepassing op het amateurvoetbal.
De amateurs mogen in het bekertoernooi dit seizoen wel vijfmaal wisselen.

29-08-20  Al het publiek blijft welkom bij voetbal in Maas en Waal
Bron: De Gelderlander – Leo Klaassen 
Nijmeegse voetbalclubs halen samen de corona-teugels aan. Uit publiek is niet welkom op de amateurvelden in de stad. Douchen in de kleedkamer zit er voor de meeste teams ook niet meer in. Maas en Waalse verenigingen zijn soepeler. Douchen na duels is in Nijmegen alleen nog toegestaan voor eerste elftallen. Alle andere teams moeten thuis omkleden. Behalve de jeugdteams die op groot veld spelen: zij krijgen wél een kleedkamer, maar mogen niet douchen.

28-08-20  corona voetbal in Nijmegen: geen uit-publiek, thuis omkleden en alleen ‘het eerste team’ mag douchen
Bron: De Gelderlander –  Daan Rieken 
Nijmeegse voetbalclubs halen samen de corona teugels aan. Vanaf de start van het bekerseizoen komend weekend is uit-publiek niet welkom op de amateurvelden in de stad. Douchen in de kleedkamer zit er voor de meeste teams ook niet meer in. Niet alle bezoekers worden geweerd. Zo krijgen bijvoorbeeld leiders, grensrechters en bestuursleden wel toegang bij uitwedstrijden. Het samen lachen na de wedstrijd, een biertje drinken. Dat is er de komende tijd niet bij. Douchen na duels is in Nijmegen alleen nog toegestaan voor eerste elftallen (standaardteams). Alle andere teams moeten thuis omkleden. Behalve de jeugdteams die op groot veld spelen: zij krijgen wél een kleedkamer, maar mogen niet op de club douchen.

16-07-20 Vijf keer wisselen in bekertoernooi
Bron:  De Gelderlander – Raymond Willemsen 
In het bekertoernooi bij de amateurvoetballers, dat eind augustus weer begint in poulevorm, mag vijf keer per ploeg gewisseld worden.
De KNVB heeft dit besloten omdat het amateurvoetbal door de coronacrisis lang heeft stilgelegen en sommige spelers daardoor minder fit zijn.Tot vorig seizoen mocht er slechts driemaal gewisseld worden. De vijf wisselspelers kunnen in totaal tijdens 3 wisselmomenten in het veld worden gebracht. Vaker mag niet, omdat het spel anders te veel stil zou liggen.