29-11-21  S.C.E – vv UHC
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E heeft gisteren de koppositie gegrepen in de vierde klasse E. De Nijmegenaren wonnen thuis met 3-0 van UHC uit Hernen en zijn nog steeds zonder puntenverlies. Achtervolgers Angeren (dat niet in actie kwam) en Krayenhoff verloren tot nu toe één duel. S.C.E maakte tegen UHC al in de eerste helft het verschil. Nicky Sander, Max Buesink en Nasim Saber scoorden. In de tweede helft gebeurde minder dan in de eerste helft. De thuisploeg nam gas terug en beide teams kregen nauwelijks nog mogelijkheden.

27-11-21  Mond dicht als we de competitie weer niet afmaken! 
Bron: De Gelderlander  – Raymond Willemsen 
Ooit zijn we allemaal op voetballen gegaan omdat we het zo’n ongelooflijk mooie sport vonden. Vol verwachting klopte ons hart, elk weekeinde weer. Die tijden lijken voorbij. U kent het wel van heel lang geleden. Zaterdagochtend gingen in alle vroegte de gordijnen open op de slaapkamer. ‘Heeft het geregend?’ Zo ja, dan volgden er spannende uurtjes. Gaat het door of gaat het niet door? Bij een afgelasting kon je helemaal van de kaart zijn. Je wereld stortte in en je kon wel janken. Kom daar anno 2021 nog maar eens om. We leven in het corona tijdperk en de afgelastingen vliegen ons om de oren. Van de jongste jeugd tot de prestatieteams bij de senioren. Het lijkt wel of de ene club de andere besmet. En niet alleen met het coronavirus. Het is een soort domino-effect. ‘Als jullie er een wedstrijd uit kunnen gooien, dan kunnen wij het ook, hoor! Natuurlijk worden er wedstrijden afgelast, omdat voetballers besmet zijn. Dat is kraakhelder. Maar inmiddels weten we allemaal dat de helft van de afgelastingen nep zijn. De angst om te verliezen is tegenwoordig groter dan de wil om te winnen. Heeft je keeper de pink uit de kom? Corona! Heeft je spits zijn pols gebroken? Corona! Bij hoofdklasser EHC in Hoensbroek hebben ze al vijf zondagen op rij niet meer gevoetbald. Je denkt dat de hele selectie nu wel een keer genezen is van corona, maar dan komt er weer een afgelasting. Bizar! De prijs voor de sportiefste ploeg gaat naar Longa’30. Daarom heb ik ongelooflijk respect voor het Lichtenvoordse Longa’30 en trainer Dennis van Toor. Zonder twaalf selectiespelers togen ze naar Wijchen voor de belangrijke competitiewedstrijd tegen AWC. Niet zeuren, maar poetsen en met 5-2 winnen! Een paar dagen later voor het bekerduel met Silvolde was de selectie nog smaller. Geen corona faken, maar spelen en rivaal Silvolde op een 2-1 nederlaag trakteren. De prijs voor de sportiefste ploeg gaat nu al naar Lichtenvoorde. Geen huilie-huilie. Al die clubs die dadelijk beginnen te zeuren dat ze de competitie niet af kunnen maken, moeten eerst maar eens goed in de spiegel kijken. Twee seizoenen op rij hebben we zitten balen. Er was geen promotiefeest of degradatie leed. Dit seizoen krijgen we de kans om het seizoen, voorlopig weliswaar zonder publiek, af te maken. Laten we dat dan ook gewoon gaan doen. Met open vizier en vol op de aanval. En als je een keer een speler mist, haal je er een uit een lager team bij. Dat kan prima werken. Vraag maar eens na bij Longa’30.

27-11-21 Amateurvoetbal in spagaat; trainen mag niet, maar wedstrijden voetballen in het weekeinde wel
Bron: de Gelderlander – Raymond Willemsen 
Het amateurvoetbal komt door de aangescherpte corona maatregelen in een enorme spagaat. Op zaterdag en zondag mogen er wedstrijden worden gespeeld, maar trainen is niet meer mogelijk.
Vanaf komende zondag (28 november) mogen de sportaccommodaties drie weken lang tussen ‘s middags 17 uur en ‘s ochtends 5 uur niet gebruikt worden. Trainen wordt daardoor voor de meeste voetbalteams onmogelijk. Er mag in de avonduren alleen buiten gesport worden ‘met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand‘. In het weekeinde mag er overdag echter gewoon gevoetbald worden tot 17.00 uur. Niet trainen, maar wel voetballen lijkt echter niet wenselijk.
KNVB ontstemd
De KNVB is ontstemd. De voetbalbond begrijpt niet dat er niet meer getraind mag worden. ,,Het niet kunnen trainen heeft direct gevolgen voor de fitheid van de bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland en is cruciaal om in het weekend te kunnen blijven voetballen”, zegt de KNVB in een eerste reactie. ,,Daarom roept de KNVB de Tweede Kamer op om dinsdag aanstaande deze maatregel met het kabinet te bespreken. Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven! Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid.”
Vorige lockdown
Tijdens de vorige lockdown waren de regels voor amateurvoetballers weer heel anders. In oktober 2020 werd de competitie stilgelegd en mochten jeugdvoetballers tot 18 jaar ‘gewoon’ blijven trainen. Ook mochten ze onderlinge oefenwedstrijden spelen. Alleen het voetballen tegen andere clubs was tot eind mei van dit jaar verboden. Nu mag er dus wel gevoetbald worden, maar niet getraind.

17-11-21  Amateurvoetbal gaat komende weken door
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
De amateurvoetbalcompetities worden niet stilgelegd nu er geen publiek aanwezig mag zijn op de velden vanwege de coronacrisis. Dat heeft de KNVB woensdag laten weten. ‘Voetballen als voetballen kan’, zegt de bond. Verschillende amateurclubs hadden er bij de KNVB op aangedrongen om de competitie op te schorten omdat er geen publiek aanwezig mag zijn en er een scheef beeld in de diverse competities ontstaat nu veel wedstrijden vanwege corona worden afgelast. De KNVB is bang dat de competities niet af kunnen worden gemaakt als er een vervroegde winterstop komt. Zowel in 2020 als 2021 werd de voetbalcompetitie vanwege corona bij de amateurs niet tot een einde gebracht. De KNVB gaat wel kijken of er iets kan worden gedaan tegen de vele corona-afgelastingen. Het was vaak niet duidelijk of clubs geen zin hadden om te voetballen of daadwerkelijk kampten met besmettingen. ,,We gaan bekijken of aanscherping van de regels mogelijk en noodzakelijk is om zo te voorkomen dat nog meer wedstrijden om deze reden worden afgelast”, meldt de KNVB.

08-11-21  S.C.E – sv DSZ
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E verstevigde gisteren met de zesde zege de koppositie in de vierde klasse E. De Nijmegenaren, als enigen zonder puntenverlies, stuurden DSZ met een 3-2 nederlaag terug naar Boven-Leeuwen. Na een achterstand kwam S.C.E terug in de wedstrijd; de thuisclub liep uit naar 3-1, waarna DSZ direct scoorde en de spanning terugbracht. Voor S.C.E scoorden Nasim Saber, Richard Schür (strafschop) en Nicky Sander; bij DSZ kwamen de treffers van Stijn ‘t Jong en Rick van Beuningen. Trainer Paul van Cleef van S.C.E; Op het natte veld was het bij ons minder dan vorige week 5-0 winst op sv Angeren. DSZ speelde leuk en bleef gevaarlijk met uitvallen.
(Noot redactie website S.C.E, moet zijn trainer Theo van Cleef)

07-11-21  sv DSZ maakt het koploper S.C.E zeer moeilijk
Bron: website sv DSZ
De komende weken staan er enkele pittige wedstrijden op het programma voor DSZ. Allereerst uit tegen koplopen S.C.E een week later volgt de bekerwedstrijd op zaterdag thuis tegen Terschuurse Boys en na een weekje rust volgt op 28 november weer een uitwedstrijd tegen de nummer 3 sv Angeren. Mooie wedstrijden om naar toe te leven. DSZ had een uitstekende start. Al in de 3de minuut stond het 0-1. Een vrije trap van Bram van Baren komt precies bij de hoog springende Stijn ’t Jong die van dichtbij langs de 2e paal inkopt. Ook in de minuten erna volgen kansen waaronder een kopbal van Dennis Jansen die over gaat. DSZ begint fel tegen de nog ongeslagen koploper maar moet gaandeweg de eerste helft op de gevaarlijke counters van het thuisteam letten. Met verzorgd en goed spel weten ze enkele keren snel uit te komen. De gelijkmaker kwam dan ook. In de 27ste minuut uit een kort genomen corner wordt gescoord waarbij de verdediging van DSZ te laat reageert op de situatie. Met een fraaie trap wordt de bal in de uiterste bovenhoek gekruld. Nu wordt S.C.E de sterkere van de twee en is het DSZ dat met counters gevaarlijk probeert te worden. In een ervan komt Jasper van Dreumel net iets tekort om een vrije doorloop naar de goal te krijgen. Net voor rust ontsnapt DSZ nog aan een penalty. Een aangeschoten handsbal wordt door de scheidsrechter gedecideerd weggewuifd als opzettelijk hands. Ruststand 1-1. De eerste 20 minuten van de tweede helft gebeurd er niet veel. S.C.E probeert met enkele diepe ballen de snelle voorwaartsen te bereiken. Dit had bijna succes maar keeper Paul van Hees is attent en gooit zich enkele keren goed voor de bal. In de 64ste minuut krijgt S.C.E een penalty voor wat het leek een onschuldige schouderduw. Deze werd benut en van dat moment ontspon er een wedstrijd dat het aanzien meer dan waard was. Maar eerst kreeg DSZ nog een behoorlijke domper te verwerken. Terwijl DSZ steeds vaker de aanval koos kon S.C.E een kwartier voor tijd 3-1 maken. Al snel kon DSZ iets terug doen. Wederom uit een voorzet van Bram van Baren kon Rik van Beuningen na doorspelen van Jasper van Dreumel van 7 meter in alle vrijheid inkoppen 3-2. En alle spanning is weer terug in de wedstrijd, DSZ ruikt kansen en die kreeg het nog 10 minuten voor tijd wordt Boudewijn de Kadt volledig moegestreden gewisseld. Hij en Dennis Jansen zorgden er op het middenveld voor dat S.C.E maar moeilijk de spitsen kon bereiken. Dat ging vaak over de linkerflank waar ook rechtsback Mike Grisel een geweldige wedstrijd speelde en vrijwel elke aanval in de kiem smoorde. Ook Marc van Sommeren was een kwelgeest voor de aanval van S.C.E, keer op keer weet hij met veel fysieke kracht de aanval te ontregelen. De druk op de verdediging van S.C.E werd dus aan het eind steeds groter. Lars Spanbroek kon Rik van Beuningen net niet bereiken met een voorzet. Een verdediger passeerde in zijn uiterste poging de bal te onderscheppen bijna zijn eigen keeper. De laatste kans was voor Jasper van Dreumel maar zijn schot ging over. Het slotoffensief leverde dus niet het gehoopte resultaat op. De gelijkmaker bleef uit. S.C.E was de betere ploeg deze wedstrijd en dat ze bovenaan staan op de ranglijst is niet verwonderlijk. Maar DSZ gaf goed weerstand en wist bijna voor een verrassing te zorgen.

03-11-21  Komend weekend buiten gaat sporten hoeft geen coronatoegangsbewijs te laten zien.
Bron: Website AD.nl 
Wie komend weekend buiten gaat sporten, hoeft bij zijn club geen coronatoegangsbewijs te laten zien. De Tweede Kamer is tegen het invoeren van die plicht bij amateursporten, het kabinet gaat de plannen nu bijstellen. De Tweede Kamer ziet het nut niet in van het invoeren van een coronapas bij mensen die buiten aan het sporten zijn.  Het beleid moet wel te handhaven zijn. Sporten in de buitenlucht moeten we juist niet ontmoedigen, vindt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Demissionair premier Mark Rutte komt later vanavond met een alternatief plan. Het kabinet is bang dat nu het kouder wordt veel sporters en bezoekers van amateurwedstrijden samenklitten in de kantines. ,,Het is lastig om op een sportvereniging onderscheid te maken tussen sporters en publiek, binnen en buiten omdat veel verenigingen ook sportzalen hebben. Het kabinet verdedigt vandaag zijn plannen om het oplopende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames te keren. Als het aan het kabinet ligt, geldt vanaf zaterdag weer een mondkapjesplicht in bijvoorbeeld winkels en bij de kapper en wordt het gebruik van een coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht.

31-10-21  S.C.E – sv Angeren
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
Midden op het veld krijgt hij op weg naar de kleedkamer een dikke knuffel van trainer Theo van Cleef. En terecht. Met zijn voorbereidende actie voor de openingstreffer en een zelf gescoorde goal heeft Nicky Sander (27) gistermiddag een belangrijk aandeel in de 5-0 triomf op Angeren. S.C.E neemt daarmee de koppositie in de vierde klasse E over van de bezoekers uit de Betuwe. Ja, we hadden een goede start, zegt de snelle en bewegelijke linkerspits. We wilden gelijk vol druk zetten. Dat pakte goed uit. We voetbalden goed. Angeren is niet vaak gevaarlijk geweest. Het leek alsof die ploeg een off-day had, maar wij hebben het dat team ook moeilijk gemaakt. Amper anderhalve minuut staan er op de klok als Sander uit een snelle ingooi met een handige passeerbeweging een tegenstander voorbij glijdt en past op Max Buesink, die op zijn beurt Jayrell Terziyan in staat stelt van dichtbij te scoren. De rechterspits mist daarna een goede kans op de 2-0, maar voorkomt later ook de gelijkmaker door een vrije trap van de lijn te koppen. Kort voor rust wordt het toch 2-0, door de opgerukte linksback Martin Sluijs. Nadat Bart van Dinter van Angeren kort na rust de aansluitingstreffer laat liggen, wordt het duel even later beslist door de 3-0 van Sander na een steekbal van Khalid Samaoui, een mooie aanval en een goede goal, aldus de maker. Khalid speelde me prima aan. Buesink maakt in de 56ste minuut uit een snelle counter de 4-0. In de slotminuut zorgt aanvoerder Richard Schür uit de rebound voor het slotakkoord; 5-0. Assistent-trainer Harold Vermeulen van Angeren krijgt daarna wegens protesteren rood. Met de volle buit van vijftien punten uit de eerste vijf wedstrijden heeft S.C.E een ongekende start.
    
Nick Sander (klik op foto voor vergroting, Foto’s: Jeannette Broekhaus)
De afgelopen jaren begonnen we meestal slecht, herinnert Sander zich. Het gaat nu veel beter. We hebben een leuk team, met een paar nieuwe jongens erbij, die iets extra’s brengen. Zoals Karim Dairaa (ex-Alverna, EB). Hij houdt achterin alles dicht. Maar ook met veel eigen jongens, zoals onze keeper, Anthony Wefer. Hij pakte een paar ballen goed. Sander speelt vanaf zijn 16e bij S.C.E. Daarvoor was hij ijshockeyer. Ik woon in de stad. Mijn buurman (Marzouk Mechbal, EB) was trainer van de A1 van S.C.E. Hij vroeg of ik een keer mee wilde trainen. Dat beviel goed. Ik ben met ijshockeyen gestopt en bij S.C.E blijven hangen. Een leuke club en alles is perfect geregeld. Sander speelt inmiddels tien jaar in de hoofdmacht. Hij maakte in 2015 de promotie naar de derde klasse mee, maar ook twee jaar later de laatste degradatie. Of zijn club nu weer klaar is voor een stapje hogerop, houdt de speler in het midden. We hebben nu een betere ploeg dan de vorige keer in de derde klasse. We zijn goed bezig, maar over een kampioenschap praten we niet. We moeten het niet te hoog in de bol krijgen. We willen bij de eerste drie eindigen, dan win je sowieso wel een periode. Voor de eerste periodetitel hebben we alles nu in eigen hand. Daarin spelen we nog tegen Krayenhoff. De plaatselijke rivaal heeft evenveel punten als S.C.E maar een minder goed doelsaldo.

31-10-21  S.C.E – sv Angeren
Bron: De Gelderlander (editie Betuwe)
SV Angeren leed voor het eerst sinds 8 maart 2020 weer een nederlaag. En een fikse ook: bij S.C.E in Nijmegen werd het liefst 5-0. Wij staan weer met beide beentjes op de grond, verzuchtte trainer Gerrit-Jan Barten na de topper in 4E. Wij denken dat we heel goed kunnen voetballen, maar in dit soort wedstrijden komt er veel meer bij kijken dan alleen dat. Zij speelden 90 minuten lang op het randje en zetten ons volledig onder druk. Daar zette zijn ploeg bar weinig tegenover, vond Barten. Wij hebben stuk voor stuk ideale schoonzonen. Als ze met mijn dochter thuis zouden komen, zou ik ze met open armen ontvangen. Echt waar. Maar in wedstrijden tegen fysieke tegenstanders als S.C.E en volgende week Krayenhoff, zie ik liever wat anders.

31-10-21  S.C.E dendert door naar de top in de vierde klasse
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E heeft de koppositie in de vierde klasse E veroverd door een klinkende 5-0 zege op concurrent Angeren. De Nijmeegse club deelt de eerste plaats met plaatsgenoot Krayenhoff, maar heeft een beter doelsaldo. S.C.E nam na anderhalve minuut al de leiding: Na een vlotte aanval uit een snelle inworp tikte Jayrell Terziyan van dichtbij raak. De rechterspits miste daarna een goede kans op de 2-0 en voorkwam de gelijkmaker door een vrije trap van de lijn te koppen. Kort voor rust werd het toch 2-0. De opgerukte linksback Martin Sluijs gleed de bal na een slimme steekpass alleen voor de keeper binnen. Nadat Bart van Dinter van Angeren kort na rust de aansluitingstreffer liet liggen, was het duel snel beslist. Nicky Sander en Max Buesink verdubbelden de voorsprong kort na elkaar uit twee snelle counters. In de slotminuut zorgde aanvoerder Richard Schür uit de rebound voor het slotakkoord: 5-0. Assistent-trainer Harold Vermeulen van Angeren kreeg wegens protesteren rood.

25-10-21 vv Aquila – S.C.E
Bron: website vv Aquila – Dreumel
Vandaag komt S.C.E uit Nijmegen op bezoek in Dreumel. De ploeg uit Nijmegen is nog foutloos en heeft al enkele goede uitslagen neergezet in de competitie. De thuisploeg kan niet beschikken over Brent (vakantie) en Willem (blessure). De eerste helft is het initiatief voor S.C.E wat via de onvermoeibare backs tot uitgespeelde kansen probeert te komen. Nadat een kopbal rakelings over gaat komt Aquila binnen het kwartier op achterstand, een voorzet van zijkant wordt niet verwerkt en wordt vanaf een meter of 10 van de goal keurig binnengeschoten. Vlak hierna krijgt Moreno, na een goede steekpass van Thijn, een vrije doortocht richting de goal van S.C.E, zijn harde schot belandt jammer genoeg midden op de vuisten van de keeper. S.C.E schakelt hierna een tandje bij en deze druk veroorzaakt een fout op het middenveld met een penalty als gevolg. De aanvoerder van S.C.E schiet hem onberispelijk binnen. Na de rust volgen er enkele omzettingen bij Aquila om wat meer druk uit te oefenen op de behendige spelers van S.C.E, dit lukt echter maar zelden. S.C.E is de betere vandaag en mede door goed keeperswerk van Jason blijft de schade tot de 75 minuut beperkt tot 2 goals. Bram krijgt in deze fase nog een goede schietkans, maar zijn schot wordt keurig onschadelijk gemaakt door de doelman van SCE. Hierna schakelt de nummer 16 van S.C.E een paar tandjes op en verzorgt eerst de assist op de rechtsbuiten die in de korte hoek binnenschiet en vlak hierna scoort hij zelf na een mooie aanval. Na een goede individuele actie weet Moreno nog een eretreffer voor Aquila te maken. Het slotakkoord is voor S.C.E dat een fout in de opbouw van Aquila afstraft. Helaas is Aquila na 4 wedstrijden nog puntloos, al heeft het al wel twee mogelijke kampioenskandidaten tegen gehad. 

25-10-21  vv Aquila – S.C.E
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E heeft gisteren in de vierde klasse E een probleemloze zege geboekt bij Aquila. De ploeg won in Dreumel met 5-1 en staat nu samen met sv Angeren en Krayenhoff, dat vrij was, op een gedeelde koppositie. sv Angeren is op basis van het doelsaldo lijstaanvoerder. S.C.E stond binnen een halfuur al op 2-0, dankzij Nicky Sander en aanvoerder Richard Schür (strafschop). In de tweede helft bouwden Jayrell Terziyan, Nasim Saber en Kay Dreis de marge uit. De Dreumelse tegentreffer kwam van de voet van Moreno de Vree. Elftalleider Roel Heijltjes van de Nijmegenaren was ondanks de ruime zege niet geheel tevreden. We hadden meer kansen kunnen benutten en de wedstrijd eerder op slot moeten gooien. Aquila-trainer Pieter van Mourik zag het al snel fout gaan voor zijn ploeg. Het lukte ons niet om lang de nul te houden. S.C.E maakte met technisch verzorgd spel indruk. Het is een moeilijk te bestrijden ploeg.

17-10-21  S.C.E – SCP
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E blijft ongeslagen en in spoor van koploper Krayenhoff. In de vierde klasse E won S.C.E voor de derde keer en bleef zonder puntenverlies. De ploeg is nu gedeeld tweede. Het Nijmeegse team klopte de jonge Puiflijkse SCP-formatie met 3-0. S.C.E ging dankzij Nasim Saber met 1-0 de pauze in en breidde de voorsprong uit via Nicky Sander en Max Beussink.

03-10-21  S.C.E – sc Millingen
Bron: website sc Millingen
Een wedstrijd in druilregen en af en toe even droog, met twee verschillende helften. Speelde sc Millingen in de eerste helft tot de 44e minuut een puike partij, kort op de man, goed in de duels en een kleine kans om te scoren kwam er vlak voor de rust een dekkingsfout en de speler van S.C.E bedacht zich niet en scoorde de 1-0. Een mokerslag moet dat geweest zijn.
Na de rust met of zonder thee was S.C.E meteen agressiever en meer richting doel van sc Milingen en alleen Aaron Heijmen testte de doelman en op een schot van Sam van der Velden had hij geen antwoord maar de bal ging rakelings naast. Een uitglijder in de defensie betekende de 2-0 en wat later hing de 3-0 in het net. De wedstrijd was gelopen en sc Millingen was onmachtig om S.C.E nog te bedreigen en het vele gewissel bij S.C.E leidde niet meer tot treffers. Een harde nederlaag en werk aan de winkel.

03-10-21  S.C.E – sc Millingen
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
S.C.E klopte zondag in de vierde klasse E, sc Millingen 3-0. Op slag van rust opende Jayrell Terziyan de score voor de thuisploeg. Na rust drukten twee wissels hun stempel op de wedstrijd. De 2-0 was van Mohammed Benrahouan, de 3-0 van de op snelheid doorgaande Nicky Sander. Coach Theo van Cleef: We willen dit seizoen bovenin meedoen en staan nu op het maximaal aantal haalbare punten. Vandaag waren we na rust de meerdere.

27-09-21- sv Nijmegen – S.C.E
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
Op de valreep viel tussen Nijmegen en S.C.E de winnende 2-1 voor de bezoekers na een inzet van de ingevallen Kaj Dreis. Eerder troffen Jayrrell Terziyan (0-1) en Jordy Goudt (1-1) doel. Nijmegen-speler Kay Jansen zag na een opstootje rood. Nijmegen-trainer Harold van de Hurk: We waren wat ongelukkig. De slotseconde nekte ons. Trainer Van Cleef van S.C.E; We zijn superblij met de winst in deze stadsderby.

24-09-21 Nijmeegse voetbalclub sv Hatert trekt zich vlak voor competitiestart terug uit vierde klasse
Bron: De Gelderlander (editie Nijmegen)
Vierdeklasser Hatert heeft zich vlak voor de competitiestart teruggetrokken. De Nijmeegse voetbalclub kampt met een krappe selectie en wil voorkomen dat het, net als in 2019, tíjdens het seizoen de stekker uit de hoofdmacht moet trekken. Hatert verloor onlangs zijn laatste officiële (beker)wedstrijd met 14-1 van stadgenoot Blauw Wit. We hadden zondag aan de competitie kunnen beginnen, zegt voorzitter Aloys Meij. Maar we hebben onszelf de vraag gesteld: wat voor een seizoen gaan we dan tegemoet? Hebben we altijd genoeg spelers? Hoe leuk is het om veel te verliezen? Het is een pijnlijk besluit, maar we moeten eerlijk zijn: het lijkt ons het verstandigst om niet aan de competitie deel te nemen.
Alleen maar verliezers
Ook voor trainer Robby Ernste is het pijnlijk dat Hatert geen eerste team meer heeft. De coach, die als voetballer bij de club opgroeide en de hoogtijdagen meemaakte, voerde vele gesprekken met het bestuur en zijn selectie. Er zijn alleen maar verliezers, zegt Ernste. De club is een verliezer, ik ben een verliezer, maar zeker ook de vaste kern van spelers die er altijd was. Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken en zeggen: er is alles aan gedaan, maar het is helaas niet gelukt. In april 2019 trok Hatert, toen nog derdeklasser, zich ook al terug uit de competitie. De club nam dat besluit toen na een reeks grote nederlagen een aanzienlijk deel van de selectie acuut stopte. Omdat Hatert het seizoen niet afmaakte, volgde automatisch degradatie naar de vierde klasse. De afgelopen twee seizoenen kostte het Hatert grote moeite om een representatieve selectie op de been te brengen. De ploeg won zelden en degradeerde niet naar de vijfde klasse, omdat corona de competitie twee jaar op rij platlegde. Het is de intentie van trainer Ernste om over een jaar ‘met een jonge ploeg’ in de vijfde klasse te beginnen. Voor Hatert is het tot nu toe een droevig seizoen. Niet alleen op het sportieve vlak. Eerder deze maand overleed de 22-jarige selectiespeler Seedy Dumbuya door verdrinking.
Rijke historie
Hatert kent een rijke voetbalhistorie. De club promoveerde in de jaren negentig naar de hoofdklasse, toen het hoogste amateurniveau. Anno 2021 beschikt de club – die ook een tennisafdeling heeft – volgens voorzitter Meij nog over vier senioren- en twee juniorenteams. De club heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd over een fusie met de N.E.C.-amateurs, maar die eersteklasser heeft onlangs aangegeven daar toch niet voor te kiezen en de banden met de proftak te willen aanhalen. Hatert heeft daar begrip voor, zegt Meij. Ik kan me voorstellen dat de N.E.C.-amateurs hun blik richten op de proftak, nu het sportief daar beter lijkt te gaan. We gaan nu niet ineens op zoek naar een andere club om mee samen te werken, al weet je nooit wat er op ons pad komt. We gaan nu eerst alle energie in onszelf steken.

19-09-21  S.C.E – Arnhemia Districtsbeker poulefase
Bron: De Gelderlander (editie Arnhem)
In poule 50 kreeg Arnhemia een enorm pak slaag van S.C.E 11-1. De Nijmegenaren grepen daarmee ook overtuigend de poulezege. Eldenia had daardoor niets meer aan de overwinning bij AAC/Olympia (0-4) en ligt uit het bekertoernooi.

18-09-21 Opzet bekertoernooi bij amateurs is niet meer van deze tijd
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Het geklaag is niet van de lucht. Je zult keeper zijn van vijfde klasser RKPSC uit Pannerden. En na twee bekerduels heb je al achttien ballen uit het doel gevist. Of je bent de doelman van FC Dinxperlo. Dan heb je 180 minuten uit je neus staan peuteren, na een 5-0 en een 11-0 overwinning in het bekertoernooi. Niemand wordt blij van deze opzet. Recreanten voetballen tegen ambitieuze voetballers en vice versa. Het wordt de hoogste tijd dat de KNVB de opzet van het bekertoernooi eens tegen het licht houdt. Het poulesysteem is ooit “uitgevonden” om iedereen drie wedstrijden te geven. Dan hoefden de clubs zelf niet op zoek naar oefenduels. Prima, maar dan moet je wel drie gelijkwaardige tegenstanders hebben. De clubs in de poules met louter eerste- en tweedeklassers hoor je niet klagen. Daar is de weerstand in de meeste gevallen groot en zijn de ploegen vaak aan elkaar gewaagd. Maar goede derdeklassers tegen teams uit de krochten van het amateurvoetbal, die soms alleen met wat overjarige, corpulente spelers een elftal op de been krijgen, dat slaat nergens op. Waarom gaan we niet terug naar het oude knock-out systeem? Als we om ons heen kijken zien we dat dit in voetballanden als Duitsland en België nog steeds het geval is. Negentig minuten voetballen, eventueel nog een verlening en strafschoppen erachteraan en dan is het klaar. Voor de ene ploeg is het exit, de andere gaat naar de tweede ronde. Dat is toch het mooiste? Clubs als RKPSC, Westendorp en Halle zullen de eerste ronde vast niet overleven. Na de uitschakeling bellen de trainers uitgeschakelde lotgenoten en regelen voor het volgende weekeinde een oefenpotje. Dan tref je een gelijkwaardige tegenstander en houd je er een goed gevoel aan over.
RKPSC speelt zondagmiddag thuis tegen Aquila uit Dreumel. Die ploeg won het eerste bekerduel met 5-0 van SVO’68. Dat team won afgelopen weekeinde weer met 11-0 van RKPSC. De Pannerdense doelman zet vanavond, voor het slapen gaan, het telraam alvast naast zijn voetbaltas. Met een beetje pech krijgt hij er morgen weer meer dan tien om zijn oren en is hij nog voor de competitiestart totaal gedemotiveerd.
Bij de KNVB reppen ze steeds over ontwikkelingen die niet meer tegen zijn te houden. Clubs mogen van de zondag naar de zaterdag verhuizen en op hetzelfde niveau actief blijven. Ook moeten de competities aantrekkelijk worden gemaakt. Ik geef ze nog een agendapunt mee: schaf dat vermaledijde poulesysteem snel af!

28-05-21 Regiocup bij jeugd kan op 5 juni van start
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Er kan in de maand juni toch nog gevoetbald worden, maar niet alle clubs zijn blij met de Regiocup van de KNVB. Vanwege corona is er vanaf het tweede weekeinde van oktober niet meer gevoetbald. De Regiocup stond al langer op stapel, maar kan pas op zaterdag 5 juni van start gaan na de versoepelingen die het kabinet vrijdagavond aankondigde. De Regiocup geldt voor voetballers tot en met 17 jaar. De O19-teams mogen in juni niet de wei in. Ook voor senioren is het spelen van wedstrijden tegen andere clubs tot en met 29 juni nog niet aan de orde. Tevens mag er geen publiek aanwezig zijn bij de duels om de Regiocup. Sommige clubs zijn bijzonder blij om eindelijk weer te kunnen voetballen met de jeugd tot en met 17 jaar. Maar niet iedereen staat te juichen. De Regiocup spelen in juni levert bij veel clubs praktische problemen op. Zo zijn lang niet alle natuurgrasvelden geopend. Veel velden zijn toe aan een onderhoudsbeurt.

06-05-21 De KNVB heeft de Regiocup voor senioren geschrapt
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Zo komt er definitief een einde aan het voetbalseizoen voor amateurs. Nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven van 11 mei naar op z’n vroegst 18 mei, blijft er te weinig tijd over voor een toernooi, zegt de voetbalbond. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen in elk geval tot 18 mei niet per team trainen. Dit mag net als het afgelopen halfjaar alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval, kan de KNVB Regiocup op z’n vroegst in het weekend van 5/6 juni starten. Voor een toernooivorm blijft er dan te weinig tijd over, aangezien de zomervakantie op 10 juli van start gaat in Regio Noord en er in de zomer op veel sportcomplexen grasonderhoud nodig is. Daarnaast is het gezien de uitgestelde versoepelingen op dit moment onwaarschijnlijk dat de datum waarop volgens het eerdere openingsplan van het kabinet weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) binnenkort naar voren wordt gehaald.
De KNVB houdt nog wel hoop dat de Regiocup bij de jeugd nog kan worden afgewerkt. Kinderen mogen wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij dus geen op train tijd nodig hebben, wordt de optie voor de KNVB Regiocup voor de jeugd nog wel langer opengehouden, aldus de voetbalbond.

15-04-21  Het is zeer twijfelachtig of de Regiocup nog door kan gaan
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Het is zeer twijfelachtig of de Regiocup in het amateurvoetbal nog door kan gaan. Voetbalbond KNVB heeft de indeling bij de senioren al op de lange baan geschoven. De bedoeling was dat de jeugdteams volgend weekeinde (zaterdag 24 april) zouden beginnen aan de Regiocup en de senioren uiterlijk half mei. Het kabinet heeft vanwege het coronavirus de versoepelingen in de sport echter op de lange baan geschoven. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, meldt de KNVB. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de Regiocup komt te vervallen. Het ‘openingsplan’ van het kabinet laten trainen in teamverband bij de senioren (dus ook spelers van 27 jaar en ouder) op z’n vroegst vanaf 11 mei weer toe, terwijl er pas vanaf 7 juli weer wedstrijden tegen andere clubs mogen worden gespeeld. De KNVB hoopt dat er toch eerder gespeeld kan worden. We zijn met de Rijksoverheid in gesprek om te bespreken of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld zodat de KNVB Regiocup doorgang kan vinden. Ook werd dinsdag aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, want vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april. We willen alle opties zo lang mogelijk openhouden en niet onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uitsluiten.

09-04-21 Regiocup bij jeugdvoetballers bekend
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Voetbalbond KNVB heeft de indelingen bij de Regiocup voor de jeugdteams bekend gemaakt op de site voetbal.nl. De senioren weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Door het coronavirus werd vorige maand duidelijk dat de competities in het amateurvoetbal voor het tweede seizoen op rij niet kunnen worden afgemaakt. De KNVB gaf toen aan met een Regiocup te komen. Teams zouden – op korte afstand van elkaar om de reisbewegingen te beperken – zo toch nog een aantal wedstrijden kunnen spelen. De voetbalbond meldde onlangs dat uiterlijk op vrijdag 9 april de indelingen bekend zouden worden gemaakt. Dat is wel gebeurd bij de jeugdteams, maar bij de senioren is nog geen indeling gepubliceerd. De KNVB meldt dat die nu volgende week verschijnt. Waarom er een vertraging is opgetreden, wordt niet duidelijk. Ook is het nog niet duidelijk of er überhaupt weer wedstrijden mogen worden gespeeld tegen andere verenigingen. Op dit moment mag er vanwege het coronavirus alleen maar getraind worden en mogen spelers tot 27 jaar onderlinge oefenwedstrijden spelen. De regering moet nog bekend maken of de maatregelen op het gebied van sport versoepeld kunnen worden. De KNVB heeft hoop dat in mei kan worden gestart met de Regiocup. Die zou dan doorlopen tot eind juni.

23-03-21 Als er nog een Regiocup komt, dan zeker niet voor eind mei
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Als de amateurvoetballers nog gaan strijden om de Regiocup, dan is dat zeker niet voor eind mei. Nu de coronamaatregelen ook in het amateurvoetbal tot zeker 20 april worden verlengd, kan er niet gevoetbald worden. Spelers die ouder zijn dan 27 jaar mogen tot die datum niet meetrainen met hun jongere teamgenoten. Op het moment dat ze dat wel weer mogen, hebben ze zeker een maand nodig om fit te worden en dan is het al 20 mei. Spelers van 27 jaar en ouder hebben al sinds 14 oktober niet meer in groepsverband mogen trainen vanwege het coronavirus. Ook voor de jeugdteams komt er voorlopig geen Regiocup. Zij mogen alleen onderlinge oefenduels spelen met clubgenoten. Oefenwedstrijden tegen andere clubs zijn verboden. De KNVB wilde deze week de indeling voor de Regiocup bekend maken, maar het is niet bekend of dit nog doorgaat.

24-02-21 KNVB schrapt competities in amateurvoetbal na besluit kabinet
Bron: De Gelderlander
De competities in het amateurvoetbal voor senioren liggen er definitief uit. Dat heeft de KNVB vandaag besloten nadat het kabinet gisteren de bestaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus grotendeels verlengde. Het besluit geldt voor de seniorencompetities veldvoetbal in de categorie A (eerste elftallen in de Tweede Divisie tot en met Vijfde Klasse).  Voor de jeugd- en zaalcompetities in de categorie A blijven de opties open. Doordat de competities in de categorie A senioren niet kunnen worden hervat, zal er geen promotie en degradatie plaatsvinden. De indeling voor het seizoen 2021/’22 zal worden gebaseerd op de indeling van het seizoen 2020/’21. De jeugd uitkomend in de categorie A en de competities tot en met onder 23 kunnen hoop blijven houden op hervatting van de competities. De uiterste startdatum van de onder 23-competities staan gepland voor het speelweekend van 10 en 11 april, die van de jeugdcompetities 17 en 18 april. Het kabinet verlengde dinsdag grotendeels de bestaande maatregelen. Alleen is het vanaf volgende week spelers tot 27 jaar toegestaan te trainen en onderling wedstrijden te spelen. Tot nu toe mocht alleen de jeugd tot 18 jaar dat.

04-02-21 Amateurvoetbal: bij eventuele herstart in april is er geen publiek welkom
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen
Als de amateurvoetbalcompetitie op 9 en 10 april weer van start zou mogen gaan, is dat in ieder geval nog zonder publiek. Of het coronavirus moet ineens verdwenen zijn, maar daar gaat niemand vanuit. Vanwege het virus is de situatie in heel Nederland nu ‘zeer ernstig’. Voor de seniorenvoetballers betekent dit dat ze maximaal met 2 spelers mogen trainen en daarbij ook 1,5 meter afstand moeten houden. Om weer in teamverband te trainen bij de senioren, moet het risiconiveau terug worden gebracht naar ‘ernstig’. In dat geval moeten er wekelijks minder dan 450 mensen met corona in het ziekenhuis terechtkomen. Is dat begin maart niet het geval, dan worden de competities niet meer hervat. Er mag pas in competitieverband worden gevoetbald als er afgeschaald is naar de fase ‘zorgelijk’. Dat houdt in dat er minder dan 275 mensen per week met corona in het ziekenhuis belanden.
Geen publiek 
Publiek is dan echter niet welkom op de voetbalvelden. Maximaal 100 toeschouwers per wedstrijd zijn welkom als het sein ‘waakzaam’ (minder dan 100 mensen per week met corona in het ziekenhuis) is gegeven.

04-02-21 Gemeente Nijmegen nauw betrokken bij non-infill ontwikkeling
Bron: Greenfields.eu
Nieuw Greenfields MX NF non-infill veld voor Nederlandse Sport Club Excelsior. De gemeente Nijmegen heeft onlangs geïnvesteerd in een proef met non-fill kunstgras. Peter Hendriks, teamleider buitensport: ‘Voor ons is dit het veld van de toekomst. Net als veel andere gemeenten zijn wij onzeker over de toekomst van infill in grasvelden. We verwachten dat polymere infill materialen (SBR, TPE, EPDM) vanaf 2028 verboden zijn, dus we zijn nu al maatregelen aan het nemen. Rubber is in Nijmegen om milieuredenen nooit gebruikt. We voorkomen de verspreiding van microplastics uit TPE door gebruik te maken van kantplanken, filterputten, etc. Maar het risico dat infill in het milieu terechtkomt blijft bestaan. Daarom zijn we op zoek naar een product waarbij we daar geen last van hebben.”

links op de foto; Rutger Schuijffel – rechts; Peter Hendriks
De gemeente Nijmegen koos voor een non-infill veld bij Sport Club Excelsior, waar een jeugdveld gerenoveerd moest worden. Hier is het GreenFields MX NF geweven kunstgras geïnstalleerd op een geprefabriceerde e-layer. In dit systeem zit geen zand: het veld wordt op zijn plaats gehouden door een klemsysteem.
Rutger Schuijffel van CSC Sport legt uit: Tot nu toe bevatten non-infill velden voornamelijk zand om gewicht en stabiliteit te bieden. Met de configuratie van onze non-fill garens en de ontwikkeling van klemsystemen boeken we vooruitgang. Er zit helemaal geen zand in dit veld: het is volledig non-fill. Wanneer dit veld aan het einde van zijn levensduur wordt verwijderd, kan het in slechts één stap worden gerecycleerd. Er zijn geen afvalproducten zoals zand, backing of infill.
Hendriks is erg enthousiast over het non-fill product. Als het aan hem ligt, zullen meer gemeenten volgen met proefvelden. Het geïnstalleerde GreenFields MX NF-veld heeft de afmetingen van een half voetbalveld; zo’n 3.300 vierkante meter. Het veld is goedgekeurd voor 6 x 6 en 8 x 8 voetbalwedstrijden en wordt ook veel gebruikt voor schoolsport. Samen met GreenFields en CSC Sport zal de gemeente het veld de komende jaren intensief monitoren. Het monitoren van bestaande non-fill velden is één van de prioriteiten van CSC Sport en GreenFields. Bij S.C.E gaan we drie jaar lang een monitoringsprogramma uitvoeren. We voeren regelmatig sporttechnische metingen uit, vragen feedback van spelers en we zijn van plan high-speed camera’s te gebruiken om de interactie tussen speler en ondergrond te monitoren.

03-02-21  Uiterlijk 10 april amateurvoetbal, anders zijn competities voorbij
Bron: De Gelderlander 
De competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal moeten uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april worden hervat. Lukt dat vanwege de beperkingen rondom het coronavirus niet, dan worden de competities niet meer uitgespeeld.
Dat staat in de routekaart die de KNVB voor het restant van het seizoen in het amateurvoetbal heeft opgesteld. De voetbalbond besloot dinsdag al dat de competities van de wat lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby’s. Het is de bedoeling dat de hoogste amateurteams, uitkomend in de A-categorie, één seizoenshelft gaan afmaken. In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk”, aldus de KNVB, die als tweede voorwaarde stelt dat teams in aanloop naar 10 en 11 april vier tot vijf weken zonder beperkingen kunnen trainen om goed voorbereid aan de hervatting van de competitie te beginnen.
Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van twee tot drie weken.
De KNVB wil de situatie nog drie weken aankijken. Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet afgeschaald kan worden naar het risiconiveau ‘ernstig’, dan worden alle competities in de categorie A definitief niet meer hervat, stelt de bond.
De routekaart van het kabinet geeft perspectief aan volwassenen om bij een eerstvolgende versoepeling weer zonder beperkingen te kunnen trainen, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. Ondanks alle onzekerheid, blijven we daarom de optie openhouden voor onze hoogste amateurteams om dit seizoen alsnog af te ronden. We willen niet onnodig opties uitsluiten, zeker als dit de eerdere sportieve prestaties teniet doet en we voor het tweede achtereenvolgende jaar geen promotie/degradatie hebben. We willen het liefst het seizoen met een competitieve eindstrijd afsluiten en de tijd zal leren of dat mogelijk is. Wanneer de competities niet meer worden hervat, stromen teams uitkomend in de categorie A ook door naar de Regio Cup.

02-02-21  Voor de recreanten in het amateurvoetbal zit het seizoen erop
Bron: De Gelderlander  –  Raymond Willemsen
Voor de recreatieve amateurvoetbalteams bij de jeugd en senioren zit het seizoen erop. Zij maken de competitie niet meer af, heeft de KNVB dinsdag gemeld. De voetbalbond probeert voor die teams in het voorjaar een Regiocup op te zetten. In de A-categorie (de eerste elftallen en prestatieteams bij de senioren én de geselecteerde jeugdteams) hoopt de KNVB nog wel een competitie af te werken. Die moet uiterlijk op 9 en 10 april beginnen. Lukt dat niet, dan wil de bond ook voor deze teams een Regiocup in het leven roepen. Veel clubs in het land zijn nu echter al bezig zelf competities op te zetten.

22-01-21 KNVB beslist begin februari of amateurvoetbal wordt hervat
Bron: De Gelderlander – Wil van den Heuvel
In een update over het hervatten van het amateurvoetbal geeft de KNVB aan dat er uiterlijk op 10 en 11 april weer afgetrapt moeten worden anders wordt de competitie niet meer opgestart. Hierbij wordt rekening gehouden met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart. Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020-2021 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan ook geen promotie/degradatie plaats. De voetbalbond beslist uiterlijk in de week van 9 februari of hervatting nog reëel is.
Dit zijn de opties voor de hervatting van het amateurvoetbal
Nadat in oktober de competities stil kwamen te liggen, kwam de KNVB na beraadslaging bij de clubs tot twee mogelijke scenario’s om dit seizoen toch nog op enige wijze een vervolg te geven: Of de huidige competities opdelen in halve poules waarbij alsnog een hele competitie werd uitgespeeld, of het afwerken van alleen de eerste competitiehelft. De KNVB kijkt ook vast voorzichtig naar alternatieven. Een optie is voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien te organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. ,,Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen”, geeft een woordvoerder van de voetbalbond aan. Deze competitievorm staat los van het reguliere competitieaanbod en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld.

13-01-21 KNVB: Nog twee scenario’s voor amateurvoetbal
Bron: De Gelderlander – Raymond Willemsen 
De KNVB heeft nog twee scenario’s om de competities in het amateurvoetbal dit seizoen – in afgeslankte vorm – af te maken. Omdat de Lockdown nog zeker tot en met 9 februari duurt, stijgt de voetbalbond het water ook aan de lippen. In november had de KNVB nog hoop dat de competities volledig konden worden uitgespeeld, maar dat is inmiddels uitgesloten. De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld of het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft”, noemt de KNVB de overgebleven twee opties. ,,Hoewel het er niet gemakkelijker op wordt, blijven beide scenario’s nog steeds realistisch en haalbaar. Toen de competities medio oktober vanwege het coronavirus werden stilgelegd, hadden de clubs in de hoofdklassen maximaal zes duels gespeeld en de ploegen in de eerste tot en met de vijfde klassen maximaal vier. Er zijn echter ook clubs die pas één duel hebben afgewerkt. Bij de clubs in de tweede en derde divisie én de hoofdklassen werd in december al duidelijk dat er regionale poules komen van 8 of 9 teams. De eerste- tot en met vijfde-klassers worden, als er nog gevoetbald mag worden, ook onderverdeeld in poules van zeven ploegen (12 duels) of de eerste competitiehelft wordt dus afgemaakt. In dat laatste geval spelen sommige clubs nog negen keer, maar anderen elf of twaalfmaal. De KNVB heeft – ten opzichte van zaalsporten – het voordeel dat er tot eind juni gevoetbald kan worden. Eerder dan medio maart wordt er niet gevoetbald, is de verwachting.