Namens de KNVB 14 oktober 2022

Tot 1 november is het nog mogelijk zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas te wijzigen via de Wedstrijdzaken-app of Voetbal.nl-app. Zorg daarom dat elk spelend lid van jouw vereniging uiterlijk 31 oktober een correcte spelerspasfoto heeft. Dit geldt voor alle zaal- en veldvoetballers vanaf de leeftijdscategorie Onder 13 en ouder.
KLIK HIER; voor meer informatie


Namens de KNVB 16 september 2022

Als je geen kampioen meer kunt worden, op welke plek moet je dan precies eindigen om mee te mogen doen aan de nacompetitie? Of erger nog, als het seizoen niet verloopt zoals gehoopt: waar moet je eindigen om degradatie te ontlopen? Alle regels hierover vind je in de promotie- en degradatiebesluiten, waarin met ingang van het seizoen 2022/’23 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd voor de mannen. De besluiten voor promotie en degradatie in het vrouwen- en jeugdvoetbal volgen later. KLIK HIER; voor meer informatie

zondag derde klasse C Oost (met onder meer vv Trekvogels, FC Jeugd, RKSV Driel, sv Angeren S.C.E en Jonge Kracht): De nummers 12, 13 en 14 degraderen rechtstreeks. De nummers 9, 10 en 11 spelen nacompetitie.


Namens de KNVB 29 juni 2022

De competities in het amateurvoetbal zijn net afgelopen en de blik gaat al weer op het nieuwe seizoen. De komende weken en maanden publiceert de KNVB belangrijke informatie, zoals de competitie-indelingen en wedstrijdprogramma’s voor zowel het bekertoernooi als de competitie. In dit artikel zetten we de belangrijkste data richting de start van het seizoen 2022/’23 op een rijtje. KLIK HIER; voor meer informatie


Namens de KNVB 18 juni 2022

De ledenraad amateurvoetbal is vandaag – zaterdag 18 juni – bijeengekomen voor de halfjaarlijkse ledenraadsvergadering. Een van de meest in het oog springende agendapunten van deze vergadering was de besluitvorming over de aanpassingen van de zogenoemde voetbalpiramide. De vertegenwoordigers in de ledenraad hebben vandaag in meerderheid ingestemd met deze voorstellen. Dit betekent concreet dat er vanaf seizoen 2022/’23 een aantal wijzigingen in de voetbalpiramide worden doorgevoerd. Wat gaat er concreet veranderen in de voetbalpiramide?
KLIK HIER; voor meer informatie


Namens de KNVB 5 april 2022

De speeldagenkalenders voor het amateurvoetbal van het seizoen 2022/’23 zijn bekend. De tweede en derde divisie van het amateurvoetbal beginnen komend seizoen in het weekeinde van 20 en 21 augustus 2022. De hoofdklasse mannen begint een weekend later op 27 en 28 augustus. De meeste reguliere competities gaan van start in het weekend van 24 en 25 september 2022. KLIK HIER voor meer informatie.


Namens de KNVB 31 maart 2022

“Voetballen met Wiel Coerver” was in de jaren ’80 mijn voetbalschool. Dribbelen en drijven, afwerken op de goal, kappen en draaien. Eindeloos heb ik de oefeningen van de Limburgse voetbalgrootmeester herhaald. Bij omroep TROS hadden ze de uitzendingen zo uitgekiend, dat je de lesstof een kwartier voor het avondeten kon bekijken, om het direct daarna in praktijk te brengen.
Coerver’s lesboek, ‘leerplan voor de ideale voetballer’, gebruikte ik erbij met de uitlegplaatjes over passeer- en schijnbewegingen. Samen met de videobanden en de ordnermap met krantenknipsels moeten ze nog ergens op zolder liggen. De ranke en altijd in het zwartgeklede ‘Einstein van het voetbal’ schoot door mijn hoofd toen wij twee jaar geleden een onderzoek zijn gestart naar de opkomst van commerciële voetbalscholen. Een snelgroeiende bedrijfstak met in Nederland naar schatting zeker tweehonderd ondernemingen. Tegen betaling kun je er trainen. Daarbij mikken de meeste voetbalbijlesinstituten op de doelgroep van 6 tot 16 jaar. Per training betaal je gemiddeld 13,16 euro, ten opzichte van 1,88 euro bij een vereniging. In nagenoeg alle gevallen zijn jongens en meisjes van ieder speelniveau welkom. Uit ons onderzoek blijkt ook, dat zo’n voetbalschool invulling geeft aan de behoefte van kinderen, die meer willen dan alleen de reguliere training op de voetbalclub. Ze krijgen er veel persoonlijke aandacht en de lessen zijn meestal gericht op de verbetering van technische skills, dikwijls gedoceerd door goed opgeleide trainers met ervaring in het profvoetbal.

Toch kleven er nadelen aan:

 1. Onnodig veel druk

Doorgaans bepalen niet de kinderen, maar vaders en moeders de aanmelding bij een voetbalschool. Je kunt tegenwoordig zelfs al met je tweejarige zoon of dochter naar de peutervoetbalklas. Domweg omdat steeds meer ouders geloven, dat hun kind vanaf een jaar of vier naar een profclub moet. Bij de KNVB noemen we dat de ‘maakbaarheidsillusie’, want het is breed bekend, dat je pas na je veertiende echt kunt vaststellen of je potentieel talent hebt voor de top. En dan nog… slechts 0,1 procent van de voetballertjes haalt uiteindelijk de eredivisie.

 1. Afbreuk aan het sociale karakter van het amateurvoetbal

Doordat voetbalscholen commerciële bedrijven zijn, mogen ze niet meedoen aan de KNVB-competities. Om hun klanten toch competitie- en bekerwedstrijden te laten spelen, sluiten ze zich steeds vaker aan bij een amateurclub. Dat leidt tot botsingen. Voetbal is de grootste sport van Nederland met deelnemers uit alle lagen van de bevolking en verenigingen het middel om mensen uit de buurt en de regio met elkaar te verbinden. Voetbalscholen streven naar winst en beter presterende kinderen. Hierdoor ontstaan wrijvingen. Zeker als de prestatiecultuur binnen de vereniging de overhand krijgt, dan verslechtert de sfeer.

Maar betekent dit dat wij willen ingrijpen? Een verbod eisen op commerciële voetbalscholen? Nee hoor, daar gaan wij helemaal niet over. Het zijn zelfstandige bedrijven, die bij andere instanties onder toezicht staan. Wel vinden we het belangrijk, dat ouders bewuste keuzes maken, bijvoorbeeld met de Advieswijzer van de KNVB. Verder biedt de opkomst van commerciële voetbalscholen vooral kansen. Zoals de interne voetbalschool voor verenigingen. Met de hulp van de KNVB is dat bij steeds meer amateurclubs een succes. Aan de basis hiervan staat de gekozen trainingsopzet, waarin ieder kind welkom is en alles draait om pure spelvreugde en leerplezier. Kinderen kunnen kind zijn, zonder te hoeven voldoen aan volwassen verwachtingen. Pure winst voor de club.


Namens de KNVB 28 januari 2022

De KNVB heeft een besluit genomen over het vervolg van de competities in de categorie A senioren veldvoetbal. Er is gekozen voor het scenario om de opzet niet aan te passen en de competities volledig uit te spelen, inclusief de nacompetitie. De herstart is op 5 en 6 februari met een aantal inhaalwedstrijden uit de eerste competitiehelft. Halverwege maart volgt de tweede competitiehelft.
KLIK HIER voor het gehele artikel


Namens de KNVB 25 januari 2022

Vanavond (dinsdag 25-01-2022) heeft het kabinet de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Hieronder de reacties van de KNVB hierop met het oog op het amateurvoetbal, betaald voetbal en het EK Futsal.
KLIK HIER voor het gehele artikel


Namens de KNVB 21 januari 2022

Vanwege corona heeft het amateurvoetbal het zwaar. Een derde seizoen op rij is onderbroken, maar op dit moment is het seizoen 2021/’22 nog niet afgebroken. De competities in het veld- en zaalvoetbal kunnen zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld mits we deze uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari mogen hervatten.
KLIK HIER voor het gehele artikel


Namens de KNVB 15 januari 2022

We zien het voor iedereen opengooien van de sportbeoefening als een terechte beslissing van het nieuwe kabinet. Eindelijk kan iedereen weer trainen en onderlinge wedstrijden spelen, zowel op het veld als in de zaal, en zonder avondklok. Het kabinet ziet nu echt in dat sport van essentieel belang is voor een gezonde samenleving. En helemaal in de strijd tegen corona waarbij sporten en bewegen aantoonbaar preventief werkt tegen een ernstig ziekteverloop bij besmetting én actief bijdraagt aan het voorkomen van mentale problematiek.

Wat zijn de nieuwe regels?

Vanaf morgen, 15 januari is het weer voor iedereen mogelijk om te trainen en het spelen van onderlinge wedstrijden op de club, op het veld én in de zaal, zonder beperkingen in groepsgrootte of tijdstip.

 • Kantine mag niet open, wel kan weer het consumptie-afhaalloket worden gehanteerd. Mensen van 13 jaar en ouder moeten daarbij wel een mondkapje dragen.
 • Kleedkamers mogen open, op vertoon van een coronatoegangsbewijs (CTB) door sporters van 18 jaar en ouder. Daarnaast dient in de kleedkamer een mondkapje te worden gedragen door sporters van 13 jaar en ouder.
 • Voor de binnensportlocaties (zaalvoetbal) geldt dat een CTB is vereist voor sporters van 18 jaar en ouder.
 • Publiek is niet welkom.

Vervolg competitie

Dinsdag 25 januari is er weer een nieuwe persconferentie met hopelijk verdergaande versoepelingen. Voor het vervolg van de competitie zetten we nu in op het weekend van 29 en 30 januari. Dit betekent dat alle competitie- en bekerwedstrijden tot en met 28 januari vervallen*. Na de persconferentie van de 25e hopen we meer duidelijkheid over het verloop van de competitie te kunnen geven. In de tussentijd worden verschillende scenario’s uitgewerkt die wij bespreken met de diverse belangenorganisaties.

*met uitzondering van de eredivisie vrouwen veldvoetbal en eredivisie mannen en vrouwen zaalvoetbal.

Wedstrijdfit

Zoals vermeld zetten we in op een zo snel mogelijke hervatting van de competitie. De afgelopen weken hebben met name de senioren voetballers niet kunnen voetballen. Juist voor deze groep is het raadzaam om zo snel mogelijk weer in actie te komen en zich voor te bereiden op de herstart van de competitie. Organiseer (extra) trainingen, interne partijtjes of toernooien om de voetballers weer (wedstrijd)fit te maken voor het vervolg van het seizoen. Kijk voor meer informatie, inspiratie en ondersteuning op de volgende pagina: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/65747/bereid-je-voor-op-de-competitie

Verantwoordelijkheid

Als laatste willen we benadrukken dat het omikron virus, de heersende variant op dit moment, zeer besmettelijk is. Dit is ook te zien aan de vele besmettingen die dagelijks erbij komen. Houd je hierdoor goed aan de basisregels, ook als je gevaccineerd bent.

 • Bij klachten blijf je thuis en doe je direct een test
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je ellenboog
 • Schud geen handen
 • Draag als trainer/coach je mondkapje zoveel mogelijk

Als sportsector zijn wij blij met de erkenning dat wij als een van de eerste sectoren meer ruimte krijgen. Ook daarom roepen wij iedereen op om in woord en gedrag te laten zien dat wij die verantwoordelijkheid aan kunnen en klaar zijn voor de volgende verruiming, hopelijk het spelen van competitiewedstrijden en het weer openen van de kantines.

Contact en meer informatie

Kijk voor alle informatie over voetbal en het coronavirus op www.knvb.nl/coronavirus of neem contact op met jouw verenigingsadviseur. Daarnaast wijzen wij je op het bestaan van de bestuurders community Eén Tweetje. Juist op dit platform kom je andere bestuurders tegen die met elkaar tips, adviezen en ervaringen uitwisselen. Of bezoek de website van NOC*NSF: FAQ: veelgestelde vragen over coronavirus en sport – NOCNSF

 


Namens de KNVB 17 december 2021

Afgelopen dinsdag, 14 december, is er tijdens de Corona persconferentie bevestigd dat de huidige maatregelen tot 14 januari worden verlengd. De nieuwe Omikron variant zorgt daarnaast voor extra onrust. Hierdoor zijn er nog veel onzekerheden over wanneer de competities kunnen worden hervat. Op dit moment zien we het vervolg van de competitie als volgt voor ons.VeldvoetbalMet de verlenging van de huidige maatregelen is nu al wel duidelijk dat in de speel weekenden van 15 en 16 januari en 22 en 23 januari in de categorie A niet zal worden gespeeld. Op zijn vroegst zal het weekend van 5 en 6 februari als inhaal speelweekend worden gebruikt voor de wedstrijden die vóór 29 november, gespeeld hadden moeten worden maar zijn afgelast
KLIK HIER VOOR HET GEHELE ARTIKEL


Namens de KNVB 2 december 2021

Met de huidige coronamaatregelen van het kabinet is het de amateurs niet toegestaan om na 17.00 uur te sporten, terwijl trainen voor die tijd voor veel kinderen en de meeste volwassenen doordeweeks niet haalbaar is. Dit kan consequenties hebben voor de competities in het weekend. Voor komend weekend heeft de KNVB al een besluit genomen maar voor de wedstrijden op 11, 12, 18 en 19 december speelden er nog twee factoren. Inmiddels zijn die duidelijk en is over de overige twee speelrondes tot aan de winterstop een beslissing genomen. KLIK HIER VOOR HET GEHELE ARTIKEL


Namens de KNVB 29 november 2021

Afgelopen vrijdag 26 november heeft het kabinet bepaald dat met de nieuwe coronamaatregelen sporten na 17.00 uur niet is toegestaan. Voor het amateurvoetbal betekent dit dat wedstrijden in het weekend wel mogelijk blijven, maar dat er doordeweeks niet of nauwelijks getraind kan worden. De KNVB heeft een besluit genomen over de vraag of de competities dan wel door kunnen blijven gaan. Dit besluit is maatwerk per categorie en betreft alleen het aankomend weekend omdat twee factoren die van belang zijn voor het vervolg nu nog niet vaststaan. KLIK HIER VOOR GEHELE ARTIKEL


Bron: De Gelderlander 28 september 2021
KNVB heeft ‘joekel’ van een probleem
Het amateurvoetbal in Nederland komt structureel tussen de 1000 en 1500 arbiters tekort. ,,Een droog, nietszeggend getal misschien, maar als er op vrijdagavond een afmelding binnenkomt van een zieke scheids, van welk niveau dan ook, ontstaat er een probleem dat zich meteen laat gelden in alle lagen van het amateurvoetbal”, laat KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee weten. De KNVB is daarom begonnen met een grootschalige wervingscampagne. De directeur amateurvoetbal spreekt van een ‘joekel’ van een probleem. Hij vraagt zich af of het tekort aan scheidsrechters voldoende wordt onderkend in het amateurvoetbal.
De scheids­rech­ters stroomden wel uit, maar kwamen niet binnen.
De oorzaak van het tekort wordt niet zelden in de verkeerde hoek van het voetbal gezocht”, stelt Van der Zee. Alsof het fluiten van een wedstrijd door de emoties op het veld minder aantrekkelijk zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zijn er incidenten, ook nu weer, en die worden keihard aangepakt, maar het overgrote deel van alle wedstrijden verloopt plezierig. In 2016 telde het amateurvoetbal in Nederland circa 34.000 scheidsrechters. Nu zijn dat er nog maar ruim 30.000. Hiervan zijn circa 27.000 KNVB-leden actief als clubarbiter en 3500 geregistreerd als bondsofficial, aldus Van der Zee. Met 32.000 duels per speelweekeinde is er sprake van een flink tekort. Volgens Van der Zee is de coronacrisis één van de oorzaken van het gebrek aan voldoende arbiters. De scheidsrechters stroomden wel uit, maar kwamen niet binnen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan. Ook komt het door een gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen. Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, ziet onder meer een rol voor leden van de technische staf weggelegd. Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn, betoogt Ter Avest.


Namens de KNVB 24 september 2021

Ook dit jaar vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ weer plaats. Een sportbreed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. De Week van de Scheidsrechter is van 25 september tot en met 3 oktober 2021. Voor het gehele artikel KLIK HIER. Voor het filmpje KLIK HIER.


Namens de KNVB 26 mei 2021

Nieuwsupdate seizoen 2020/’21 
Het gaat de goede kant op met de besmettingscijfers en het demissionair kabinet heeft aangekondigd dat versoepelingen zoals beschreven in stap 3 van het openingsplan wellicht al op 5 juni mogelijk zijn. We voeren momenteel overleg met ‘Den Haag’ om met ingang van 5 juni ook het spelen van jeugdwedstrijden buiten de eigen vereniging mogelijk te maken. Deze beide zaken bieden voldoende perspectief om te starten met de verdere voorbereidingen voor het spelen van de KNVB Regiocup voor de jeugd vanaf zaterdag 5 juni. We blijven hierin afhankelijk van een positief besluit van het kabinet.
KNVB Regiocup voor jeugd
Maandenlang was het niet mogelijk; het spelen van wedstrijden tegen gelijkwaardige teams van andere verenigingen. En dat is natuurlijk waar je als voetballer het meeste plezier aan beleeft! Om die reden starten we de voorbereidingen voor het spelen van de KNVB Regiocup voor de jeugd op de volgende speelweekenden: 5/6 juni, 12/13 juni, 19/20 juni en 26/27 juni. Dit betekent dat we, op basis van de poule-indelingen die al eerder gepubliceerd zijn, nu het wedstrijdprogramma opbouwen. We streven ernaar het programma op maandag 31 mei aan het einde van de dag te publiceren in Sportlink en de Voetbal.nl-app.
De samenstelling van teams mag gedurende de Regiocup wisselen. Enige vereiste is dat spelers dit seizoen ingeschreven staan als lid van jouw vereniging én dat ze uitkomen in de juiste leeftijdscategorie. Mocht er op één van de speeldagen geen wedstrijd gepland staan voor één van de ingeschreven teams van jouw vereniging, staat het iedereen natuurlijk vrij in onderling overleg een oefenwedstrijd te organiseren. Als hulpmiddel hiervoor kun je de ‘lijst vrije teams’ in Sportlink Club gebruiken. De komende week werken we details uit als het gaat om de precieze wedstrijd organisatie, waaronder het aanstellen van scheidsrechters. Zodra hier meer duidelijk over is, informeren we jullie.
Onze medewerkers kijken er enorm naar uit toch nog een competitie te kunnen organiseren. Met uiteindelijk doel het bieden van voetbalplezier aan zo veel mogelijk jeugdvoetballers. We hopen dat verenigingen die deelnemen aan de KNVB Regiocup ditzelfde doel nastreven. Laten we er gezamenlijk voor gaan zorgen dit vervelende seizoen toch nog mooi af te sluiten!
Definitief besluit
Zoals het er nu uitziet volgt er op dinsdag 1 juni een persconferentie waar het demissionair kabinet de eventuele versoepelingen van stap 3 van het openingsplan aankondigt. Direct na die persconferentie nemen we een definitief besluit over het spelen van de KNVB Regiocup voor de jeugd. Tot die tijd zullen we geduld moeten hebben, maar gebruiken we de tijd goed zodat we op 5 juni kunnen starten als dat inderdaad weer mag.
Nationale Voetbal dag en Oranjefestivals
Tijdens de beoogde speel weekenden van de KNVB Regiocup staan verschillende Oranjefestivals gepland én op 12 juni vindt de eerste Nationale Voetbal dag plaats. Omdat die activiteiten in de basis geen wedstrijdactiviteiten met zich meebrengen, kunnen zowel de Oranjefestivals als de Nationale Voetbal dag goed samenvallen met de KNVB Regiocup.
Vragen en contact
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met jouw verenigingsadviseur Kijk voor alle informatie over voetbal en corona ook op www.knvb.nl/coronavirus.


Namens de KNVB 6 mei 2021

De KNVB heeft besloten dat de KNVB Regiocup dit seizoen definitief niet meer haalbaar is voor senioren. Nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven van 11 mei naar (op z’n vroegst) 18 mei, blijft er te weinig tijd over voor een toernooi. KLIK HIER voor meer informatie


Namens de KNVB 14 april 2021

Dinsdagavond heeft het kabinet de verlenging van de meeste coronamaatregelen bekendgemaakt. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, waarbij een aantal data en factoren op dit moment nog niet zeker zijn. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup voor de verschillende voetbalvormen. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de KNVB Regiocup komt te vervallen. Lees hier het gehele artikel.


Namens de KNVB 6 maart 2021

Inmiddels is het voor voetballers tot 27 jaar weer mogelijk om in teamverband te sporten. Een mooie eerste stap. Hopelijk is dit op korte termijn ook voor de overige leeftijdsgroepen mogelijk. Want deze stap is noodzakelijk zodat alle teams zich gaan voorbereiden op de KNVB Regiocup. Kleinschalige regionale competities, die starten vanaf het moment dat de coronamaatregelen dit toelaten. De voorbereiding hiervan is in volle gang. KLIK HIER voor meer informatie hierover.


Namens de KNVB 23 februari 2021

Nadat het kabinet dinsdag 23 februari 2021 de bestaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus grotendeels verlengde, komt de KNVB vandaag met de gevolgen daarvan voor de routekaart voor het amateurvoetbal. Door de verlengde maatregelen kunnen in ieder geval de seniorencompetities veldvoetbal in de categorie A (eerste elftallen Tweede Divisie tot en met Vijfde Klasse) niet worden hervat. Voor de jeugd- en zaalcompetities in de categorie A blijven de opties openstaan. KLIK HIER voor meer informatie hierover.


Namens de KNVB 23 februari 2021

KNVB blij met versoepeling voor jeugd tot 27 jaar: ‘Kleine, maar belangrijke stap’ Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB is blij dat de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband is verruimd van 17 tot 27 jaar. ,,Het is een kleine maar belangrijke stap dat er nu meer ruimte voor jongvolwassenen komt”, reageert hij op de versoepeling van coronaregels voor jonge sporters. ,,Op een leeftijd dat de wereld voor hen opengaat, zitten velen al maandenlang thuis, zonder uitlaatklep en met alleen online contact. Natuurlijk levert die leeftijdsgrens praktische problemen op, maar de sport kan jongeren nu meer helpen dan ooit. Hopelijk laat de volgende stap van het kabinet niet lang op zich wachten, zodat iedereen snel weer normaal mag trainen.” De praktische problemen waar Van der Zee op doelt hebben gedeeltelijk te maken met de samenstelling van veel seniorenteams. Zeker op een wat lager niveau bestaan elftallen uit spelers tussen de pakweg 20 en 50 jaar. Sporters ouder dan 26 jaar mogen voorlopig nog steeds niet in groepsverband met hun team trainen. De KNVB verwacht woensdag bekend te kunnen maken wat er met de hoogste competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal gaat gebeuren. De nationale voetbalbond liet eerder al weten dat die uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april worden hervat, omdat spelers minimaal vier weken nodig hebben om fit te worden. Lukt dat vanwege de beperkingen rondom het coronavirus niet, dan worden de competities niet meer uitgespeeld. De voetbalbond besloot eerder deze maand al dat de competities van de wat lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby’s. Afhankelijk van het aantal dagelijkse besmettingen kan dat toernooi aangepast worden wat betreft data en het aantal deelnemers per poule. Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is het weekeinde van 17 en 18 april de uiterste startdatum van de competities. Omdat het grootste deel van deze teams al langer zonder beperkingen kan trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van twee tot drie weken. Wanneer topcompetities in het amateurvoetbal niet meer worden hervat, stromen teams uitkomend in de categorie A ook door naar de Regio Cup.


Namens de KNVB 11 februari 2021

De speeldagenkalenders voor het amateurvoetbal van het seizoen 2021/’22 zijn bekend. De tweede en derde divisie van het amateurvoetbal beginnen komend seizoen in het weekeinde van 21 en 22 augustus 2021. De hoofdklasse mannen begint een weekend later op 28 en 29 augustus. De meeste reguliere competities gaan van start in het weekend van 25 en 26 september 2021. Bij het samenstellen van het speelschema voor het amateurvoetbal is uitgegaan van een situatie waarbij het weer mogelijk is in competitieverband te kunnen voetballen.
KLIK HIER voor meer informatie over de speeldagenkalender 2021-2022
Enkele belangrijke zaken voor het seizoen 2021/’22 op een rij:

 • Evenals vorig seizoen is in de kalenders van categorie B (senioren en jeugd) rekening gehouden met de schoolvakanties.
 • Op basis van de resultaten van een eerder onder spelers en bestuurders gehouden enquête wordt de proef in district Noord met betrekking tot de bekercompetitie opnieuw toegepast voor dit seizoen. De eerste ronde van de beker van de categorie B senioren mannen wordt in knock-out vorm gespeeld. In Zuid 2 geldt eveneens dat er in dit kader ook sprake is van een proef, met dien verstande dat deze wordt toegepast bij de categorie B voor de jeugd.
 • Op landelijk niveau komt een aparte kalender van schema 8 voor de organisatie van een O23 competitie. Voor de O23 competitie in categorie B wordt, op basis van het aantal aanmeldingen, de speeldagenkalender op een later stadium bekendgemaakt.
 • Een aparte kalender voor de pupillen (JO7 t/m JO12) die ook in het komende seizoen in 4 fasen gaan spelen. 


Namens de KNVB 2 februari 2021

De KNVB wil voor de amateurverenigingen kleinschalige regionale competities organiseren voor het vervolg van het huidige seizoen: de KNVB Regio Cup. Dit gebeurt in elk geval voor de teams in de Categorie B** veld en zaal en pupillen. Hier komt de Categorie A* bij als deze competities ook niet meer op tijd kunnen worden hervat vanwege de coronamaatregelen. De startdatum en duur van de KNVB Regio Cup zijn uiteraard ook afhankelijk van deze beperkingen. Als het oppakken van de huidige competities geen optie meer is, dan kunnen de teams verder in de KNVB Regio Cup.
Inventarisatie medio februari
De regionale aanpak zorgt voor minder lange reisafstanden en vergroot de kans op aantrekkelijke lokale derby’s. Vanaf medio februari start de KNVB voor de Categorie A een inventarisatie van welke clubs met welke teams mee zouden willen doen. Teams in de Categorie B doen standaard mee tenzij men zich afmeldt. De nadere invulling van de KNVB Regio Cup, zoals het aantal teams per poule, hangt onder meer af van de tijd die dit seizoen nog beschikbaar zal zijn om wedstrijden te spelen.
Voor de Categorie A liggen er nog scenario’s op tafel waarin het huidige seizoen een vervolg krijgt. De deadlines hiervoor verschillen. De KNVB publiceert woensdag 3 februari een routekaart met alle deadlines en mogelijkheden voor alle competities.
Mogelijkheden benutten
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: Na al die maanden wil iedereen dolgraag weer voetballen en wij willen hiervoor alle mogelijkheden benutten. Dus als het oppakken van de huidige competities geen optie meer is, dan kunnen de teams verder in de KNVB Regio Cup. We hopen dat eerst de volwassenen ook weer normaal mogen trainen. Veel van deze 600.000 voetballers zitten thuis en bewegen nauwelijks, terwijl sporten in de buitenlucht juist goed is voor de gezondheid en weerstand, zowel lichamelijk als geestelijk. Vervolgens willen we dat iedereen weer lekker wedstrijden kan spelen, want dat hebben we allemaal zo enorm gemist.


Namens de KNVB 13 januari 2021

De KNVB heeft nog twee scenario’s om de competities in het amateurvoetbal dit seizoen – in afgeslankte vorm – af te maken. Omdat de Lock down nog zeker tot en met 9 februari duurt, stijgt de voetbalbond het water ook aan de lippen. In november had de KNVB nog hoop dat de competities volledig konden worden uitgespeeld, maar dat is inmiddels uitgesloten. De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld of het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft”, noemt de KNVB de overgebleven twee opties. ,,Hoewel het er niet gemakkelijker op wordt, blijven beide scenario’s nog steeds realistisch en haalbaar. Toen de competities medio oktober vanwege het coronavirus werden stilgelegd, hadden de clubs in de hoofdklassen maximaal zes duels gespeeld en de ploegen in de eerste tot en met de vijfde klassen maximaal vier. Er zijn echter ook clubs die pas één duel hebben afgewerkt. Bij de clubs in de tweede en derde divisie én de hoofdklassen werd in december al duidelijk dat er regionale poules komen van 8 of 9 teams. De eerste- tot en met vijfde-klassers worden, als er nog gevoetbald mag worden, ook onderverdeeld in poules van zeven ploegen (12 duels) of de eerste competitiehelft wordt dus afgemaakt. In dat laatste geval spelen sommige clubs nog negen keer, maar anderen elf of twaalfmaal. De KNVB heeft – ten opzichte van zaalsporten – het voordeel dat er tot eind juni gevoetbald kan worden. Eerder dan medio maart wordt er niet gevoetbald, is de verwachting.


Namens de KNVB  15 december 2020

De coronamaatregelen die zijn afgekondigd op maandagavond 14 december hebben ook gevolgen voor de plannen rondom de herstart van de competities in het amateurvoetbal. Het scenario waar de afgelopen tijd aan is gewerkt en die de KNVB deze week met alle verenigingen wilden delen, is door de duur van de coronamaatregelen alweer ingehaald door de actualiteit. KLIK HIER voor meer informatie.


Namens de KNVB  2 december 2020

Het kabinet heeft dinsdagavond 17 november nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf donderdag 19 november. Voor het voetbal betekent dit op hoofdlijnen:
Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van vier personen en met onderling 1,5 meter afstand.
Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten. Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
Alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie mogen doorgaan. KLIK HIER voor meer informatie


Namens de KNVB  23 november 2020

Ter voorbereiding op de verschillende scenario’s voor de herstart van het seizoen wordt de komende periode gebruikt om de wedstrijdplanning opnieuw in kaart te brengen. Vanwege de coronamaatregelen is onlangs besloten dat de competities in het amateurvoetbal in ieder geval tot medio januari stilliggen. Het streven is om de competitie in het weekend van 16/17 januari weer te hervatten, mits de coronamaatregelen dit toelaten. Uiterlijk half december wordt hier een besluit over genomen en wordt bepaald op welk moment het seizoen definitief hervat kan worden. Doordat dit seizoen geen ‘normale’ lengte heeft moeten er uiteraard veel wedstrijden opnieuw ingepland worden. Om ons voor te bereiden op de verschillende scenario’s voor de herstart van het seizoen wordt de komende periode gebruikt om de wedstrijdplanning opnieuw in kaart te brengen. Om te voorkomen dat clubs in Sportlink Club en/of Voetbal.nl allerlei verplaatsingen van wedstrijden zien die nog niet definitief zijn, is vanaf vandaag de weergave van de uitslagen en het wedstrijdprogramma tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor word je als club ook niet overspoeld door onnodige automatische mailberichten en pushmeldingen. De competitie-indeling en stand blijven gedurende deze periode wel zichtbaar. Zodra duidelijk is wanneer de competities weer worden hervat, wordt de actuele wedstrijdplanning weer zo spoedig mogelijk zichtbaar. De KNVB wil in ieder geval voorbereid zijn zodra er weer groen licht is om de competitie te mogen hervatten. Dit betekent dat de tijd is aangebroken om de wijzigingen voor de voorjaarsreeks door te geven. Bekijk onderstaand artikel voor meer informatie over de voorbereidingen voor de voorjaarsreeks.


Namens de KNVB  4 november 2020

KNVB presenteert plan: amateurcompetities 16 en 17 januari 2021 op zijn vroegst hervat. De KNVB heeft een plan gepresenteerd om amateurvoetbal mogelijk te maken in coronatijd. De voetbalbond hoopt, in het gunstigste scenario, de competities in het weekend van 16 en 17 januari weer op te kunnen starten.
‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’ is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ,,Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, voor onze gezondheid en om de verenigingen in leven te houden”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.
Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld.
De KNVB heeft fases opgesteld die synchroon lopen met de routekaart van het kabinet en waarmee kan worden op- of afgebouwd, afhankelijk van het aangegeven risiconiveau; van alleen trainen (voor senioren met beperkingen) via (oefen)wedstrijden binnen de eigen regio naar uiteindelijk het spelen van competities met beperkt publiek. Bij het scenario van een herstart half januari komen de bekercompetities te vervallen en wordt er in juni 2021 doorgespeeld. De overschrijvingstermijn verschuift dan mee met het einde van competities, van 15 juni naar 30 juni. De nacompetitie komt te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal (hogere klassen in het amateurvoetbal en jeugdvoetbal), waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden. De KNVB moedigt het tijdens de coronacrisis aan passende activiteiten te organiseren en gaat een activiteitenbudget beschikbaar stellen waar verenigingen aanspraak op kunnen maken. De definitieve aanvraagprocedure en voorwaarden worden later bekendgemaakt.


Namens de KNVB  9 oktober 2020

Het eerste speelweekend zonder publiek en met gesloten kantines is achter de rug. Een situatie die niemand graag ziet en moeilijk is uit te leggen. Maar in deze fase is de sport genoodzaakt de richtlijnen te volgen van het kabinet om het stijgende aantal coronabesmettingen in Nederland terug te brengen. Maar de kracht van voetbal bewijst zich gelukkig ook hier. Dat lieten de talloze filmpjes met blije voetballers de afgelopen weken wel zien. Namens al mijn collega’s bij de KNVB wil ik alle verenigingen en alle vrijwilligers complimenteren met de wijze waarop zij zich – wederom – hebben aangepast aan deze nieuwe realiteit. De manier waarop iedereen zich elke keer weer aanpast en zo snel schakelt om voetballers, van jong tot oud, de mogelijkheid te bieden om te kunnen blijven voetballen, verdient niets dan lof!
Verder in deze nieuwsupdate:

 • 11 oktober: deadline aanvraag TASO II
 • Uitwijken naar kunstgras verplicht voor standaardteams
 • Update: stappenplan verplaatsen wedstrijden
 • Richtlijnen gebruik kleedkamers
 • Enquête gevolgen coronacrisis amateursport
 • Sociale veiligheid op sportaccommodaties

11 oktober: deadline aanvraag TASO II
Eerder deze week hebben jullie hierover al een apart bericht ontvangen, maar ook in deze nieuwsupdate benadruk ik het nogmaals: de aanvraagdeadline voor de TASO II-regeling (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties II) vanuit de overheid loopt t/m 11 oktober.
Deze regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die, ten opzichte van dezelfde periode in 2019, ten minste 20% van hun omzet zijn misgelopen als gevolg van de coronamaatregelen. Voldoet jouw vereniging aan de voorwaarden, zorg dan dat je op tijd jouw aanvraag indient. De vergoedingen kunnen oplopen tot maximaal €12.000 voor verenigingen met een eigen accommodatie en tot maximaal €7.000 voor verenigingen zonder eigen accommodatie. Dat loont dus de moeite. Een aanvraag indienen kan snel en eenvoudig KLIK hier. Zorg ervoor dat je minimaal een deel van de aanvraag hebt ingediend voor de deadline. Op die manier wordt jouw verzoek sowieso in behandeling genomen. Aanvullende informatie kan je op een later moment alsnog toevoegen.
Meer informatie over de diverse steunmaatregelen vanuit de overheid vind je KLIK hier.
Uitwijken naar kunstgras verplicht voor standaardteams
Nu de herfst definitief is ingetreden komt het ook weer vaker voor dat het hoofdveld (natuurgras) niet bespeelbaar is en standaardteams moeten uitwijken naar een (goedgekeurd) kunstgrasveld. Door de druk op het speelschema vanwege de gevolgen van de coronacrisis is het vanaf 9 oktober verplicht om bij een gedeeltelijke afgelasting met het eerste elftal altijd uit te wijken naar het kunstgrasveld. Dit geldt ook voor verenigingen die eerder hebben aangegeven niet van het eigen kunstgrasveld gebruik te maken. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat we – in dit onzekere seizoen – zoveel mogelijk wedstrijden met elkaar kunnen spelen en zo de competities tot een goed einde kunnen brengen.
Deze regeling geldt alleen voor eerste elftallen mannen senioren veldvoetbal en is van toepassing op alle competities van de 1e klassen standaard en lager. Deze regeling geldt ook bij inhaalwedstrijden in de avond, wanneer het betreffende kunstgrasveld beschikt over een lichtinstallatie, en bij een gedeeltelijke afgelasting van bekerwedstrijden. Voor de landelijke competities (2e/3e Divisies en Hoofdklassen) geldt deze verplichting vooralsnog niet. Meer informatie hierover is terug te vinden in het Handboek competitiezaken amateurvoetbal, artikel 2.3.8.
Update: stappenplan verplaatsen wedstrijden
Onlangs informeerden we je al over de stappen die je als vereniging moet volgen bij een (mogelijke) coronabesmetting en het verplaatsen van wedstrijden. Naar aanleiding van de recente maatregelen is het stappenplan deels gewijzigd. Een wedstrijd verplaatsen (bijvoorbeeld vanwege een quarantaineplicht vanuit de GGD voor één of meerdere teamgenoten) gaat voortaan als volgt:
B-categorie veld:

 • Neem eerst contact op met de tegenstander voor verplaatsing naar een ander moment.
 • Mocht je hier niet tijdig in slagen, zet dan als thuisspelende ploeg de wedstrijd in Sportlink Club op ‘afgelast’ met als opmerking ‘CORONA’ als reden waarom de wedstrijd niet doorgaat.
 • Informeer na dit besluit ook direct de tegenstander dat de wedstrijd niet doorgaat.
 • Ben je de uitspelende ploeg, verzoek dan de thuisspelende ploeg de wedstrijd op ‘afgelast’ te zetten. (Let op: wedstrijden kunnen pas twee dagen van tevoren op ‘afgelast’ gezet worden in Sportlink Club.)

A-categorie reservevoetbal en jeugdvoetbal:

 • Laat de tegenstander en scheidsrechter direct na het besluit weten dat de wedstrijd niet door­gaat.
 • Zet als thuisspelende ploeg de wedstrijd in Sportlink Club op ‘afgelast’, met als opmerking ‘CORONA’ als reden waarom de wedstrijd niet doorgaat.
 • Ben je de uitspelende ploeg, verzoek dan de thuisspelende ploeg de wedstrijd op ‘afgelast’ te zetten. (Let op: wedstrijden kunnen pas twee dagen van tevoren op afgelast gezet worden in Sportlink Club.)

Standaardvoetbal veld en A- en B-categorie zaal:

 • Neem voorafgaand aan de wedstrijd contact op met de KNVB via 088-0275050

Een wedstrijd verplaatsen hoeft dus in veel gevallen niet meer in overleg met de KNVB maar kan je voortaan zelf regelen in Sportlink Club. Uiteraard vragen we alle verenigen hier op een verantwoorde manier mee om te gaan. Verplaats wedstrijden via deze wijze enkel wanneer de aanleiding ook daadwerkelijk corona-gerelateerd is. Uitgestelde wedstrijden plannen we zo snel mogelijk weer opnieuw in. Voor de A-categorie is het streven om een uitgestelde wedstrijd binnen 2,5 week in te halen. Klik hier voor het volledige stappenplan.
Richtlijnen gebruik kleedkamers
Door de coronamaatregelen is op een verantwoorde manier gebruikmaken van de kleedkamers voor veel verenigingen een uitdaging. Het blijft toegestaan om gebruik te maken van kleed- en doucheruimtes. Aan de thuisspelende vereniging wordt een dringend verzoek gedaan om – waar mogelijk binnen de geldende richtlijnen – minimaal een kleedruimte te faciliteren voor zowel de scheidsrechter als uitspelende vereniging. Mocht dit niet mogelijk zijn, informeer de tegenstander/scheidsrechter hier vooraf over. Wanneer het niet mogelijk blijkt om een kleedkamer beschikbaar te stellen is dit geen reden om een wedstrijd niet te spelen.
Vanwege de grote onderlinge verschillen tussen clubs betreffende het aantal kleedkamers, grootte van de kleedkamers en drukte op een wedstrijddag is het helaas onmogelijk één vaste richtlijn te bepalen voor alle clubs. Omdat de ene vereniging meer mogelijkheden heeft dan de ander blijven we daarom zoveel mogelijk vasthouden aan onze algemene adviezen en tips die KLIK hier zijn te lezen. Deze tips en adviezen kan iedere club vervolgens vertalen naar de situatie op het eigen sportcomplex. Bekijk ook eens onze bestuurders community Eén Tweetje waar bestuurders ervaringen en tips met elkaar uitwisselen, onder andere over het gebruik van de kleedkamers.
Enquête gevolgen coronacrisis amateursport
In samenwerking met NOC*NSF en alle sportbonden heeft het Mulier Insituut een enquête opgezet om de gevolgen van de coronacrisis voor de amateursport in kaart te brengen. Deze enquête is een vervolg op de enquête die het Mulier Instituut in april heeft gehouden onder alle amateursportorganisaties. De resultaten vormen belangrijke input richting de overheid om de noodzakelijke ondersteuning voor de amateursport onder de aandacht te brengen. Jouw bijdrage is dus van groot belang. Klik hier om deel te nemen aan de enquête. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 20 minuten in beslag en kan tot 14 oktober.
Sociale veiligheid op sportaccommodaties
Doordat verenigingen nu minder druk bezocht zijn dan normaal gesproken zijn er een aantal controlemechanismen op het gebied van gedrag en sociale veiligheid anders dan anders. Het is daarom belangrijk dat je als vereniging hier aandacht voor hebt, zodat mogelijk grensoverschrijdend gedrag voorkomen wordt. Denk aan het 4-ogen principe, en hoe je ouders het vertrouwen geeft dat hun kinderen ook sociaal veilig zijn op jouw verenging. Ben als vereniging transparant in je manier van handelen en zorg dat dit thema ook in deze periode bij jouw club op de agenda blijft staan.
Aansluitend op het protocol ‘verantwoord sporten’ van NOC*NSF zijn er tips opgesteld om jou als verenigingen te helpen om sport ook in deze tijd ook op een sociaal veilige manier aan te bieden. Meer tips en informatie over dit onderwerp vind je KLIK hier.
Tot zover de nieuwsupdate. Blijf de komende tijd vooral ook onze speciale pagina www.knvb.nl/coronavirus in de gaten houden voor het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor het voetbal. En bekijk ook regelmatig onze corona-FAQ. Deze wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe vragen en informatie. En heb je ondersteuning nodig of wil je over bepaalde zaken wat meer uitleg, neemt dan contact op met je Verenigingsadviseur. Veel succes en plezier komend weekend bij de organisatie van de wedstrijden. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar laten we vooral blij zijn dat we voorlopig met elkaar kunnen blijven voetballen.
Met sportieve groet, KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND
Jan Dirk van der Zee – Directeur-bestuurder Amateurvoetbal


Namens de KNVB  15 juli 2020

In grote delen van het land is het eindelijk begonnen: de zomervakantie. Voor velen zal deze er dit jaar wat anders uitzien dan normaal. In plaats van naar het buitenland blijft een groot deel van de mensen deze zomer wellicht in Nederland. Misschien breng jij deze zomer zelfs wel grotendeels door op de club? Uit onze enquête blijkt in ieder geval dat driekwart van de verenigingen ‘gewoon’ openblijft in de zomermaanden. We zagen dan ook al tal van goede voorbeelden voorbijkomen van het zomeraanbod bij verschillende verenigingen. Deze zomer biedt dan ook kansen, bijvoorbeeld om in te spelen op de werving van nieuwe leden. We ondersteunen clubs, onder andere via onze speciale pagina over zomervoetbal waar je tips vindt om deze zomer optimaal te benutten.
Extra fijn is het dan ook dat we sinds 1 juli weer grotendeels zonder restricties kunnen voetballen. Ook het spelen van wedstrijden behoort weer tot de mogelijkheden. Maar we raden verenigingen aan hier wel zorgvuldig mee om te gaan. Te snel weer beginnen met het spelen van wedstrijden vergroot de kans op blessures aanzienlijk. Wees in deze periode daarom ook verstandig met het plannen van wedstrijden en zorg ervoor dat iedereen vooral fit blijft. Zo kunnen we straks allemaal weer fris aan de start van het nieuwe seizoen verschijnen. Wellicht sta je er niet bij stil, maar mocht je toch een wedstrijd organiseren, let er dan op dat er buiten maximaal 250 toeschouwers (zonder reservering) zijn toegestaan en binnen maximaal 100 toeschouwers. Ook moeten zij altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden (mits zij geen huishouden vormen). Op deze manier kunnen we samen zorgen voor de veiligheid en het plezier van iedereen.
In deze nieuwsupdate staan we nog een keer stil bij de start van het nieuwe seizoen en lichten we onder andere kort enkele (steun)maatregelen toe die recent bekend zijn gemaakt:

 • Competitie-indelingen en speeldagenkalender seizoen 2020/’21
 • Coronaprotocollen voor amateurverenigingen
 • Spreiding wedstrijden
 • Meer wisselspelers toegestaan in beker
 • Regeling TASO (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties)
 • Extra steun verenigingen met eigen accommodatie
 • Compensatie Buma, Sena en Videma
 • Match-fixing rondom oefenwedstrijden
 • Regionale KNVB-aftrapbijeenkomsten
 • Landelijk onderzoek zaterdag- en zondagvoetbal

Competitie-indelingen en speeldagenkalender seizoen 2020/’21
De afgelopen weken zijn de competitieleiders druk bezig geweest met het vormgeven van de competities voor het nieuwe seizoen. De speeldagenkalenders met daarin de officiële startdata van de verschillende competities voor zowel het veld- als zaalvoetbal zijn helemaal up-to-date naar aanleiding van de recente versoepelingen en te bekijken via onze website (Veld – klik hier, Zaal – klik hier). Alleen de speeldagenkalenders van de landelijke 2de divisie, 3de divisie en hoofdklasse en de divisie 1 en 2 van de onder 21 zijn aangepast. Alle overige competities spelen volgens de reguliere speeldagenkalenders.
Ook de competitie-indelingen voor de A-categorie zijn inmiddels bekendgemaakt (klik hier). Hetzelfde geldt voor de klasse-indelingen in de B-categorie (klik hier). De uiteindelijke competitie-indelingen voor de B-categorie worden bekendgemaakt op 21 augustus. Andere relevante data om te noteren zijn:

Categorie A

 • 24 juli – Publicatie beker-indelingen
 • 25 juli – Publicatie wedstrijdprogramma beker
 • 22 augustus – Publicatie nummering competities

Categorie B

 • 7 augustus – Publicatie beker-indelingen
 • 8 augustus – Publicatie wedstrijdprogramma beker
 • 21 augustus – Publicatie competitie-indelingen
 • 22 augustus – Publicatie wedstrijdprogramma competitie

Bekijk voor meer informatie over de start van het nieuwe seizoen onze competitiepagina’s.

Coronaprotocollen voor amateurverenigingen
Bij het veilig organiseren van trainingen en wedstrijden blijven ook de komende periode de coronaprotocollen leidend. De afgelopen periode hebben we diverse protocollen voor verschillende functies en locaties gepubliceerd op onze website en deze ook geüpdatet (klik hier). Onlangs is ook het protocol voor het zaalvoetbal hieraan toegevoegd. Blijf regelmatig deze pagina in de gaten houden om altijd op de hoogte te zijn van de laatste versies van de geldende protocollen.

Kleed – en doucheruimte 18+
Het naleven van de 1,5 meter-regel voor spelers van 18 jaar en ouder binnen de kleed – en doucheruimtes blijkt een uitdaging voor veel verenigingen. Daarom hierbij een paar eenvoudige tips hoe hiermee om te gaan:

 1. Probeer zoveel mogelijk de wedstrijden te spreiden over de speeldagen (zie bericht hieronder).
 2. Gebruik ook alternatieve momenten om te trainen zoals de woensdagmiddag voor de pupillen en vrijdagavond voor jeugd/senioren.
 3. Maak binnen het team afspraken over het aantal spelers dat voor- en na afloop van de wedstrijd tegelijk gebruik maakt van de douche- kleedruimte.
 4. Indien mogelijk; maak voor één elftal gebruik van meerdere kleedkamers.
 5. Houd rekening met meer tijd voor het omkleden zodat de wedstrijd op tijd kan beginnen.
 6. Kom indien mogelijk omgekleed naar de sportaccommodatie (dit kan zeker gelden voor de pupillen en de overige thuisspelende teams).

Spreiding wedstrijden
We willen natuurlijk allemaal dat we de druk op het gebruik van de kleed- en doucheruimte, maar ook de kantine, zoveel mogelijk spreiden zodat we de 1,5 meter-regel na kunnen leven. We vragen dan ook aan jullie om zoveel mogelijk medewerking te verlenen bij verzoeken van andere clubs om wedstrijden te verplaatsen. We hebben de komende tijd elkaars hulp hard nodig om te kunnen blijven voetballen.

Ook als KNVB denken we – binnen de bestaande mogelijkheden – met jullie mee hoe we dit het beste voor elkaar kunnen krijgen en hoe we clubs hierin het beste kunnen faciliteren. Klik hier voor meer informatie over het verplaatsen van wedstrijden en de ondersteuning vanuit de KNVB.

Meer wisselspelers toegestaan in beker
Vanwege de lange periode dat voetballers niet hebben kunnen spelen, hebben we de regelgeving voor het aantal wisselspelers dat is toegestaan in de bekercompetitie voor een aantal categorieën aangepast voor het seizoen 2020/’21:

 • Standaardvoetbal (AV): 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)
 • Vrouwenvoetbal Eredivisie t/m 3 klasse: 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)

Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt geldt dat er per wedstrijd ten hoogste 3 momenten zijn om deze (maximaal) 5 wissels toe te passen. Een eenmaal gewisselde speler mag niet meer aan de wedstrijd deelnemen.

 • Jongens onder 14 t/m onder 16 divisies en hoofdklassen: 7 wisselspelers in plaats van 5 wisselspelers (7 wisselmomenten)

Het is teams toegestaan om maximaal zeven wisselspelers op de bank te plaatsen. Er zijn voor de teams 7 wisselbewegingen toegestaan waarbij een eerder gewisselde speler ook terug mag keren in de wedstrijd. Dit betekent dat in totaal zeven keer een speler gewisseld mag worden. Dit kan dus zeven keer een nieuwe speler zijn, maar bijvoorbeeld ook vijf keer een nieuwe speler en twee keer een eerder gewisselde speler. Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt gelden er per team maximaal 2 wisselbeurten per helft en 1 wisselbeurt in de rust.

Regeling TASO (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties)
Deze week is de ‘beleidsmaatregel tegemoetkoming amateursportorganisatie COVID-19’, oftewel de TASO gepubliceerd. Deze regeling maakt onderdeel uit van het eerder aangekondigde steunpakket voor de sport. Via de TASO wordt in totaal €20 miljoen beschikbaar gesteld aan sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor een van de generieke steunmaatregelen zoals de TOGS, NOW en TOZO. Verenigingen die in aanmerking komen voor deze nieuwe regeling ontvangen maximaal €3500 ter compensatie van vaste kosten in de periode 1 maart 2020 – 1 juni 2020. Tussen 1 september 2020 en 4 oktober 2020 kunnen sportverenigingen via de website van DUS-I een aanvraag voor de TASO indienen. Op deze website is binnenkort ook meer informatie over deze subsidieregeling te vinden, waaronder een Q&A die de regeling zal verduidelijken.
Een ander onderdeel van het steunpakket voor de sport is een regeling ter waarde van € 90 miljoen, waarmee gemeenten in staat worden gesteld de huurkosten voor sportverenigingen kwijt te schelden. Hieraan wordt door het ministerie van VWS nog gewerkt. Hoe deze regeling eruit komt te zien wordt waarschijnlijk binnenkort bekendgemaakt.

Extra steun verenigingen met eigen accommodatie
Om grote sportverenigingen met een eigen accommodatie tegemoet te komen heeft NOC*NSF de afgelopen periode bij de politiek aandacht gevraagd voor hun positie. Deze verenigingen komen namelijk niet in aanmerking voor de regeling waarmee gemeenten de huur van sportaccommodaties kunnen kwijtschelden, maar tegelijkertijd maken zij wel kosten voor het beheer en onderhoud van hun accommodaties. In de laatste ministerraad voor de zomer is besloten om – bovenop het eerdere steunpakket van €120 miljoen – nog eens €25 miljoen extra beschikbaar te stellen specifiek voor sportverenigingen met een eigen accommodatie (bekijk hier het bericht van kamerlid Heerma hierover). Zodra er meer bekend is over de uitwerking van deze regeling informeren we jullie hierover.

Compensatie Buma, Sena en Videma
Buma, Sena en Videma, de licentiehouders voor muziek en zakelijk TV-gebruik, hebben aangegeven met een compensatie te komen over de periode waarin verenigingen geen gebruik hebben gemaakt van hun diensten vanwege de verplichte sluiting van sportaccommodaties. Voor veel verenigingen betekent dit dat zij een compensatie ontvangen van 100% van de licentievergoeding over de verplicht gesloten periode. De KNVB verwerkt deze compensatie in de rekening-courant met de clubs.

Match-fixing rondom (oefen)wedstrijden
Nu het voetbal in Nederland weer voorzichtig op gang komt en er weer wedstrijden mogen worden gespeeld komen ook enkele negatieve bijeffecten weer om de hoek kijken. Zo komt ook de aandacht van de (online) gokindustrie voor het voetbal weer op gang. Hiermee neemt het risico toe dat bijvoorbeeld een vriendschappelijke-, trainings-, en/of jeugdwedstrijd onder de huidige omstandigheden eerder de aandacht zal trekken van match-fixers en daarmee een risico loopt om doelwit te worden van diezelfde personen.

We willen alle clubs daarom vragen om, samen met ons, extra alert hierop te zijn. Het gaat dan om signalen, verzoeken of benaderingen die in deze ongewone tijd mogelijk niet logisch voorkomen op jullie als vereniging. Het kan bijvoorbeeld gaan om een onbekende Facebookpagina van de club die ineens circuleert of wellicht onbekende personen die jullie uit het niets benaderen om deel te nemen aan een (niet toegestane) vriendschappelijke wedstrijd. Mochten er signalen van manipulatie opduiken rondom wedstrijden van jullie club, maak daarvan dan (desgewenst anoniem) een melding via de Tiplijn match-fixing 0800-847456 of neem contact op met de KNVB Integriteitsmanager. Voor vragen of meer informatie over dit onderwerp kan je ook altijd terecht bij de KNVB Verenigingsadviseurs.

Regionale KNVB-aftrapbijeenkomsten
In de eerste maanden van ieder seizoen organiseert de KNVB altijd regionale aftrapbijeenkomsten voor bestuurders, wedstrijdsecretarissen, scheidsrechters coördinatoren en hoofden opleiding/jeugdcoördinatoren van zowel veld- als zaalvoetbalverenigingen. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel de vrijwilligers die recent gestart zijn, als voor de vrijwilligers die zich al geruime tijd inzetten voor hun club. Tijdens deze bijeenkomsten organiseren we workshops voor verschillende vrijwilligersfuncties om zo het optimale uit de vrijwilligersrol te halen. Met het abrupt afgebroken vorige seizoen achter ons, zijn deze bijeenkomsten een mooie gelegenheid om weer met clubs en vrijwilligers uit de regio in contact te komen en gezamenlijk vooruit te kijken. Via www.knvb.nl/aftrapbijeenkomsten is het vanaf nu mogelijk je in te schrijven voor een van de regionale bijeenkomsten.

Landelijk onderzoek zaterdag -en zondagvoetbal
Vorige week hebben alle verenigingen (via het mailadres van het secretariaat) en alle senioren voetballers een mail gehad met daarin een vragenlijst over de toekomst van het zaterdag- en zondagvoetbal. Hiermee willen we onderzoek doen naar de ontwikkelingen rondom het zaterdag- en zondagvoetbal en de steeds groter wordende groep verenigingen die overstapt van de zondag naar de zaterdag. Met behulp van deze inventarisatie willen we eind dit jaar uiteindelijk een breed gedragen en duurzame toekomstvisie vastleggen voor het zaterdag- en zondagvoetbal. Vul deze vragenlijst dus vooral in! Heeft jouw vereniging deze mail niet ontvangen? Stuur dan een mail naar contact@knvb.nl.

Tot zover deze laatste, op het coronanieuws gerichte, update. Want nu het coronavirus steeds meer onder controle lijkt te komen, stopt ook deze specifieke nieuwsupdate. Uiteraard blijven we jullie ook de komende maanden informeren over alle ontwikkelingen in het amateurvoetbal, maar dit zal weer grotendeels gebeuren via onze ‘reguliere’ kanalen zoals onze website en de KNVB-nieuwsbrieven. Zorg dus dat je geabonneerd bent op deze nieuwsbrieven zodat je altijd op de hoogte bent van het belangrijkste nieuws. Nogmaals wil ik jullie bedanken voor de enorme flexibiliteit en inzet van jullie en jullie vrijwilligers in een historisch lastige en voor sommigen zelfs dramatische periode. Laten we hopen dat we inderdaad het ergste achter de rug hebben.
Rest mij niks anders dan iedereen een hele goede zomervakantie te wensen, in het buitenland, in Nederland of zelfs op de club. Wees verstandig, rust goed uit en we zien elkaar weer aan de start van een nieuw seizoen!

Met sportieve groet, KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND


Namens de KNVB  4 juli 2020

Aanstaande vrijdag 3 juli wordt er een kort onderzoek uitgezet onder senioren voetballers in de B-categorie (11×11). Via deze mail willen wij je hiervan op de hoogte stellen en informeren.
Dit onderzoek richt zich op een mogelijke aanpassing van het seizoen 2020/’21 voor deze doelgroep naar twee competities van een half seizoen met poules van 6 teams. Dit scenario wordt nu bekeken, omdat we vanuit de KNVB op een flexibele manier willen inspelen op een mogelijke tweede coronagolf.
We vinden het belangrijk om aan te geven dat het hier slechts gaat om een mogelijk scenario en hier nog geen definitieve beslissingen aan verbonden zijn. De komende periode zullen wij op basis van de input vanuit de voetballers een weloverwogen beslissing nemen. Hiervan word je uiteraard op de hoogte gehouden.
Hieronder lichten we graag e.e.a. verder toe.
Aanleiding
De overheid roept op om reisbewegingen te beperken en flexibel in te kunnen spelen op een mogelijke tweede coronagolf in het najaar. Bij een nieuwe uitbraak kunnen er veiligheidsregio’s afzonderlijk gesloten worden zodat dit niet directe consequenties heeft voor andere regio’s. Als deze uitbraak geconstateerd wordt, willen we er als KNVB voor zorgen dat we flexibel kunnen handelen zodat er geen directe consequenties zijn voor het competitievoetbal in heel Nederland. Daarom kijken we naar het minimaliseren van de reisbewegingen binnen/buiten veiligheidsregio’s door middel van kleinere poules.
Een mogelijk scenario voor het seizoen 2020/’21 is het spelen van twee competities van een half seizoen met poules van 6 teams. Hiermee komt de KNVB tegemoet aan het verzoek van de overheid om reisbewegingen te beperken en zoveel mogelijk te opereren binnen veiligheidsregio’s en kunnen we flexibel inspelen op een mogelijke tweede coronagolf in het najaar.
Voetbalplezier staat voor ons nog steeds voorop en daarom vinden wij het belangrijk om te luisteren naar onze voetballers. We zullen bovenstaand scenario dan ook gaan toetsen bij een representatieve doelgroep van 30.000 spelende leden in de B-categorie senioren middels een onderzoek op vrijdag 3 juli.


Namens de KNVB  24 mei 2020

Er is in deze lastige tijd goed nieuws voor alle voetballers in Nederland. Onder ‘bepaalde voorwaarden’ mogen zij weer georganiseerd voetballen op de verenigingen. Dit brengt uiteraard een aantal uitdagingen met zich mee voor alle verenigingen, kaderleden en de spelers zelf. De KNVB biedt ondersteuning voor alle trainers en spelers met betrekking tot trainingen en/of andere voetbal-activiteiten. 
Let op! Ga altijd eerst in overleg met de vereniging voordat je weer gaat trainen. De vereniging dient dit ten alle tijden af te stemmen met de eigen gemeente, de regelgeving kan per gemeente verschillen.


Namens de KNVB  10 mei 2020

Nu het kabinet heeft besloten dat jeugd sinds 29 april en senioren met ingang van 11 mei weer mogen trainen, heeft de KNVB in samenwerking met NOC*NSF protocollen voor alle sportverenigingen opgesteld. Hierin staan de praktische regels om veilig en verantwoord georganiseerd te kunnen sporten jaar. Lees hieronder de specifieke protocollen per doelgroep en download op deze pagina de handige materialen die jij kunt gebruiken om jouw vereniging ‘corona-proof’ te maken.


Namens de KNVB  2 mei 2020

De KNVB heeft voor het nieuwe seizoen 2020-2021 een aantal veranderingen ingevoerd voor de jeugd. Men gaat er vanuit met deze nieuwe opzet de teams beter in te kunnen delen en streeft ernaar om spannende gelijkwaardige wedstrijden te organiseren gedurende het hele seizoen. De belangrijkste veranderingen zijn:
Voor JO8 t/m JO12 – Het vier fasen voetbal

 • In plaats van een voorjaars- en najaarsreeks spelen 4 blokken van in totaal minimaal 24 wedstrijden.
 • Voor deze leeftijdscategorieën worden geen standen meer bijgehouden.
 • De veredelde oefenpotjes uit het bekervoetbal komen te vervallen.
 • Wedstrijden in de schoolvakanties behoren tot het verleden.
 • Men wil de reisduur zo kort mogelijk houden.

Door deze nieuwe competitie-indeling is meer ruimte voor gemengde teams en mogelijkheden voor een snellere instroom van nieuwe jeugdteams. Door de vrijgekomen ruimte kunnen verenigingen bovendien meer eigen activiteiten organiseren. Denk daarbij aan toernooien en jeugd zaalvoetbal in de winter.
Voor JO15 – JO17 & JO19 – Indeling op basis van Teamindex

 • Deze teams spelen een voorjaars- en najaarsreeks.
 • De competitie-indeling geschiedt op basis van de teamindex (door de KNVB.)
  Alle andere leeftijdscategorien worden ingedeeld op basis van de huidige indeling.

Meer informatie over de nieuwe opzet: Klik hier


Namens de KNVB  31 maart 2020

Met het oog op de dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”
Richten op verenigingsleven
“Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.”
Geen eindstanden
Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.
Contact met belangenorganisaties
“Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.”
Financiële consequenties beperken
Derhalve zal de KNVB er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.
Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.
* De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.


Namens de KNVB maart 2020

De eerder aangekondigde maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, zijn verlengd tot en met 6 april. Dat betekent ook dat er langer niet gevoetbald kan worden in alle Nederlandse competities van het betaald- en amateurvoetbal. De consequenties voor alle wedstrijden op het veld en in de zaal, bij de mannen, vrouwen en de jeugd, kunnen later bekendgemaakt worden. Tot en met 6 april stonden er inmiddels al geen interlands meer gepland.
Het kabinet heeft vanmiddag tevens bekendgemaakt dat alle sportclubs in Nederland dicht moeten. Dat geldt voor alle sportaccommodaties, dus ook voor de trainingsfaciliteiten en stadions van het betaalde voetbal. Het advies van de KNVB, ECV en CED is om hier uiteraard gehoor aan te geven, alles te sluiten en ook niet collectief te trainen. De KNVB houdt voor de hervatting van de competities rekening met de tijd die de selecties nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden.


Namens de KNVB maart 2020

Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader order worden uitgesteld. 

Stilleggen

Het stilleggen van het Nederlandse voetbal komt voort uit de maatregelen van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd personen in heel Nederland af te gelasten.
Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal.

Namens de KNVB augustus 2019

Met ingang van het seizoen 2019/’20 zijn de regels omtrent het terugtrekken van teams uit categorie A fors aangescherpt. Terugtrekkingen in categorie A worden dit seizoen voorgelegd aan de aanklager amateurvoetbal. Het terugtrekken van teams uit categorie A gedurende een seizoen is reglementair niet toegestaan. Andere teams ondervinden sportief nadeel wanneer één team plotseling afhaakt. Dit seizoen gelden er strengere straffen voor het terugtrekken van teams uit de competitie. Door de aanklagers zijn onderstaande richtlijnen voor het straftoemetingsbeleid onlangs vastgesteld.

Overtreding Schikking Eis
Landelijke competities senioren
– voor 1 januari 2020 € 3000,= € 4000,=
– na 1 januari 2020 € 6000,= € 8000,=
Overige standaard competities senioren
– voor 1 januari 2020 € 2000,= € 3000,=
– na 1 januari 2020 € 4000,= € 6000,=
Reserve competities senioren
– voor 1 januari 2020 € 1000,- € 1500,=
– na 1 januari 2020 € 2000,= € 3000,=
Jeugdcompetities
– voor 1 januari 2020 €  500,= €  750,=
– na 1 januari 2020 € 1000,= € 1500,=


Namens de KNVB juli 2019

Met ingang van het seizoen 2019/’20 is een aantal spelregels gewijzigd. De Laws of the Game 2019/’20 en de Nederlandse vertaling hiervan kun je vinden op:
https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/wedstrijdzaken/spelregels
Ook vind je daar een document met de wijzigingen, inclusief toelichting.
Heb je inhoudelijke vragen? Stuur dan een mail naar spelregels@knvb.nl.